Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други

...
Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други
Коментари Харесай

1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията

Около 1,5 млн. души са дали своят вот с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията, сподели в ефира на bTV зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

" Не сме имали време да вършим оценки, така като след изборите веднага започнахме приемането на документите от гласувалите отвън страната, а по-късно и районните изборни комисии започнаха да предават протоколите си. До късно нощес обработвахме протоколите, тъй като в огромна част от протоколите има грешки “, изясни тя.

Росица Матева акцентира, че грешките се дължат на двойното броене на бюлетините. Тя изясни, че ЦИК не образова членовете на секции, а приготвя методическите оказания.

" Членовете на комисиите се образоват от районните комисии, само че не е редно тази отговорност да се вменява само на тях. Обучението е двустранен развой “, посочи Матева.

Говорителят на ЦИК разяснява също така видеонаблюдението и излезлите от строя машини. Тя съобщи, че не е в пълномощието ѝ да дава оценка, т.е. законодателят би трябвало да реши дали от видеонаблюдението е имало смисъл, или не.

" 20 машини не започнаха работа в предизборния ден, а около 100 дадоха проблем в изборния ден, като гласуването с по-голямата част от тях беше прекратено. Част от тях разпечатваха бели бюлетини или прекомерно къси, т.е. без съответния атрибут. Тепърва ще се прави разбор на това “, уточни още Матева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР