Около 1,4 млн. германци въстанаха през уикенда срещу крайнодясната “Алтернатива

...
Около 1,4 млн. германци въстанаха през уикенда срещу крайнодясната “Алтернатива
Коментари Харесай

Близо 1,4 млн. германци излязоха на бунт срещу крайнодясната Алтернатива за Германия”

Около 1,4 млн. германци въстанаха през уикенда против крайнодясната “Алтернатива за Германия ” (AfD).

 

Протестите са на фона на апелите за възбрана на партията след изтекла информация, че членовете ѝ са обсъждали секрети проекти за всеобщи депортации на бежанци, само че и на хора с немско поданство, които обаче били “неасимилирани ”.

 

След месеци на растяща известност на AfD изтеклата информация, наподобява, е послужила като тревога за доста германци. В Хамбург и Мюнхен митингите бяха разпръснати поради доста повече хора от предстоящото. Снимки от въздуха от цялата страна демонстрираха маси от хора макар сковаващите януарски температури в страната. Според данни на полицията в Берлин в неделя към 100 000 души са се събрали на тревните площи на Райхстага, където се обитава долната камара на немския парламент.

 

Плакати “Няма място за нацистите ” и “Нацистите вън ” напомнят отговорността на Германия да се опълчи на крайната десница, поради тъмната ѝ история под нацистко ръководство, довело до Холокоста.

 

Протестната вълна беше провокирана от отчет от 10 януари на проверяващото издание Correctiv. От него стана ясно, че членове на AfD са се срещнали скрито с екстремисти в Потсдам през ноември, с цел да обсъдят експулсирането на имигранти и “неасимилирани жители ”. На срещата са били и членове на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) - главната опозиционна партия.

 

Според мнозина митингите против AfD са решаващи, защото крайнодясната партия се радва на рекордно високи резултати и се чака да реализира сериозен резултат на районните избори в източните провинции Тюрингия, Саксония и Бранденбург тази година.

 

Германският канцлер Олаф Шолц дефинира демонстрациите като “добри и верни ”. Вътрешният министър Нанси Фейзер сподели, че не “изключва ” процедура за възбрана на AfD, даже в случай че трудностите пред тази “конституционна последна мярка ” са огромни.

 

Последният опит за възбрана на политическа групировка в Германия се провали през 2017 година - против националистическата и расистка Националдемократическа партия. Конституционният съд тогава откри, че разцепилата се групировка е толкоз незначителна, че не съставлява опасност за демокрацията.

 

Създадена през 2013 година като антисистемна, антиевроформация от учени и икономисти, AfD бързо се трансформира в антиимигрантска партия. Тя закупи особена мощ през 2015 година, когато към един милион мигранти и бежанци дойдоха в Германия и партията влезе в Бундестага за първи път през 2017 г. 

 

 В изявление за в. " Файненшъл таймс ", представено от " Политико ", съпредседателят на " Алтернатива за Германия "  Алис Вайдел съобщи, че партията му  ще упорства за референдум за участието на Германия в Европейски Съюз, в случай че в миналото пристигна на власт. 

Партията желае да реформира Европейски Съюз и да ограничи властта на Европейската комисия, само че " в случай че такава промяна не е допустима, в случай че не можем да възстановим суверенитета на страните-членки на Европейски Съюз, тогава жителите би трябвало да решат, тъкмо както в Обединеното кралство ", споделя Вайдел в изявлението, оповестено в понеделник.

Според " Алтернатива за Германия ", която съгласно социологическите изследвания е втора политическа мощ в страната, а в някои източни провинции - води в желанията, Европейски Съюз е провален план, който не предстои на реформиране.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР