Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е

...
Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е
Коментари Харесай

1,2 млн. пенсионери получават под 321 лева

Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под настоящия размер на линията на беднотия, който е 321 лева за тази година.

Това сподели общественият министър Бисер Петков по време на парламентарен надзор през днешния ден. Той изясни, че това, което прави държавното управление е посредством така наречен еднократни спомагателни суми да подкрепя точно тези пенсионери, което става два пъти в годината.

Петков сподели още, че ограниченията свързани с нарастване на старите пенсии са свързани с доста огромен финансов разход, а разходът на бюджета на страната за публично обезпечаване за пенсии надвишава 8,5 милиарда лева

"Бюджетът на страната за публично обезпечаване е с огромен недостиг и ограниченията. които бяха подхванати целят да се реализира най-благоприятен баланс сред адекватност на пенсионните заплащания и финансова непоклатимост на системата ", сподели още министър Петков.

Министърът означи, че през юли 2018 година още веднъж ще бъдат преизчислени пенсиите за трудова активност с по-високата тежест на една година застрахователен стаж. Той добави, че за 2018 година тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула е 1,169 на 100, като процентът на повишаване спрямо този през 2017 година е 3,8 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР