Около 1,070 млрд. лева ще са необходими само за реализацията

...
Около 1,070 млрд. лева ще са необходими само за реализацията
Коментари Харесай

Московски поправи Борисов за АМ Хемус, каза колко ще ни струва жп проекта с Гърция

Около 1,070 милиарда лв. ще са нужни единствено за реализацията от българска страна на железопътната връзка " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ". Това посочи министърът на превоза Ивайло Московски след вчерашното посещаване на премиера Бойко Борисов в Гърция. Московски сподели, че приказваме за индикативна цена.
По думите на министъра единственото, което действително липсва, са интермодалните терминали, защото жп инфраструктура по маршрута имаме . Трябва обаче да има рехабилитация. Московски съобщи, че все още плановата скорост по жп линиите в България е 120 км/ч, като той обаче сподели, че от Русе до Бургас влаковете " биха могли да се движат със 100 км/ч”, признавайки косвено пред Нова телевизия, че положението на релсите не разрешава висока скорост на влаковете . Припомняме, че при Хитрино предходната година стана огромна влакова злополука, а подозренията, че това се случи поради неприятно качество на жп пътя по този начин и не бяха разсеяни изрично.
Тепърва методът на финансиране ще се договоря с Европейска комисия, може да мине и по проекта " Юнкер " т.е за всяко държавно евро да бъдат привлечени 15 евро от частния бранш. В интервал към 10 години този жп кулоар може да е напълно подготвен, счита Московски.
.
На 25 септември ще има среща в Брюксел, на която ще бъде дефинитивно обяснен планът за Автомагистрала „ Струма” , стана ясно от думите на Московски. Той предизвести, че би трябвало да има опция за Кресненското дефиле – с други планове, само че пък това било рисковано, тъй като щяло да би трябвало да се прави нова екооценка на оперативната стратегия, а това слага всичко под риск. изпрати питане до ОЛАФ дали проверява пожара в Кресненското дефиле – поради отпуснати 300 млн. евро европейски средства, с цел да може автомагистралата да мине без да заплашва неповторимата флора и фауна на дефилето. ОЛАФ публично отговори, че няма процедура да разяснява дали води или не следствие по даден случай, до момента в който няма резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР