окладът на Европейската комисия за върховенството на закона в България

...
окладът на Европейската комисия за върховенството на закона в България
Коментари Харесай

Ахладова за доклада на Европейската комисия за България

окладът на Европейската комисия за върховенството на закона в България е справедлив, съобщи пред правосъдният министър Десислава Ахладова.

Тя уточни, че в Народното събрание е импортиран законопроект за това самостоятелен прокурор да може да проверява основния.



„ Имаме импортиран през 2019 година законопроект за изменение на Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт. Имаме конституционно решение. В момента ще желаяме мнение от Венецианската комисия”.

По думите на Ахладова въпросът е по какъв метод ще работи този самостоятелен прокурор.

„ Трябва да се измислят механизми, по които този самостоятелен прокурор ще може кариерно, след приключването на мандата му, да не зависи от главния”.

„ На процедура ние сме предложили един законопроект, който обаче желаеме изцяло да бъде изчистен по отношение на независимостта, с цел да няма тълкования до каква степен този прокурор ще бъде независим”, съобщи Ахладова.



Тя уточни, че има няколко тълкования, като една от тях е мандатите на основния и самостоятелния прокурор да не съответстват.

„ Другата тематика е, той следва ли да работи по разнообразни каузи и да получава инструкции от основния прокурор или ще се занимава единствено с каузи, свързани с основния прокурор и неговите заместници”, уточни Ахладова.



„ Правителството доста поредно от 2015 година до момента следваше политика на невмешателство в правосъдната власт”, акцентира Ахладова и добави, че в плана за нова конституция на ГЕРБ е планувано министърът на правораздаването да не взе участие в кариерното развиване на магистратите и да не членува във Висш съдебен съвет.

Ахладова разяснява и дали би трябвало да се продължи следствието на аферата „ Апартаментгейт”.

„ Комисията установи, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен детайл и рекомендация за обновяване на следствието. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, разясни правосъдният министър.

Според Ахладова, с цел да се видят резултатите от признатото антикорупционно законодателство и дейностите на профилираните съд и прокуратура, би трябвало да мине още време.

„ Знаете, че от повдигането на обвиняване до окончателната присъда минават няколко години”, акцентира правосъдният министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР