Океаните съдържат 97% от водата на нашата планета. Те са

...
Океаните съдържат 97% от водата на нашата планета. Те са
Коментари Харесай

Ще се появи ли нов океан на земята

Океаните съдържат 97% от водата на нашата планета. Те са общо пет на брой и са отчасти отделени един от различен от части от сушата - континенти или архипелази. А появяването на още един на територията на Световния океан ни звучи по-скоро като необикновено събитие.

Учени от Университета в Лийдс обаче вършат периодически сателитни измервания, с които потвърждават, че в континента Африка се случват повече от забавни промени , които могат да доведат до преначертаване на международната карта.

Мястото, където континентът е почнал да се разделя на две , е едно от най-сухите и горещи на цялата планета - районът Афар в Етиопия. Той се намира в центъра на три тектонски плочи, които доста постепенно се отделят една от друга.
 Снимка 489294

Това е комплициран геоложки развой, като учените през днешния ден предсказват, че след пет до 10 милиона години Африка ще се разцепи на две и по средата ще се образува нов океан . А предвестител на това събитие в този момент е цепнатина с дължина 56 километра в Етиопската пустиня.

Тектонските придвижвания на африканския континент се учат от няколко десетилетия и учените са безапелационни, че това е единственото място на света, където континенталният раздор се трансформира в океански , предава NBC News.
 NASA, океаните и по какъв начин би изглеждала планетата, в случай че всички те пресъхнат
Как би изглеждала планетата, в случай че пресъхнат океаните

Някога светът е изглеждал друго

Все още обаче има огромни незнайни, на които учените занапред ще търсят отговор. След тях е и причинителят на това делене на тектонските плочи и разединение на континенталната суша. На този стадий се счита, че то се дължи на увеличение на налягането под земната повърхнина , породено от магма и нагорещени скали.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР