Океаните, които са източник на живота на Земята, могат да

...
Океаните, които са източник на живота на Земята, могат да
Коментари Харесай

ООН: Океаните са на път да станат най-лошите ни врагове

Океаните, които са източник на живота на Земята, могат да станат най-лошите ни врагове в международен мащаб, в случай че не бъде направено нищо за доста ограничение на парниковите излъчвания, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на отчет на Организация на обединените нации.
Рибните ресурси могат да намалеят, вредите от циклоните да се усилят и 280 милиона души да бъдат прокудени от земите си поради повишаване на морското ниво. Това настояват експертите от Междуправителствената експертна група за климатичните промени в специфичния отчет за океаните и криосферата - тази част от земната система, която съдържа замръзнала вода под някаква форма (снежна завивка, ледници, полярни шапки, замръзнала земя).
Докладът от 900 стр. ще бъде показан публично на 25 септември на среща на Междуправителствената експертна група за климатичните промени в Монако.Той е четвъртият на съответна тeма, оповестен от Организация на обединените нации за по-малко от година. Предишните бяха не по-малко стряскащи - за ограничението на световното стопляне до 1,5 градуса, за биоразнообразието и ръководството на земите и международната хранителна система.
Според отчета за океаните и криосферата, поради покачването на морското равнище 280 милиона души може да се наложи да изоставен местата, където живеят. И това е в оптимистичния сюжет, при който стоплянето ще бъде лимитирано до 2 градуса Целзий спрямо доиндустриалните температури.
От 30 до 99 % от безконечната заледеност - земята и скалите, които са заледени през цялата година, ще се разтопи до 2100 година, в случай че изпускането на парникови газове продължи със настоящия ритъм. Само в Северното полукълбо пермафростът по този начин ще освободи "въглеродна бомба " от въглероден двуокис и метан и ще ускори стоплянето.
Явленията, които към този момент са в ход, като намаляване на кислорода в морската вода и повишаване на температурата, могат да понижат трайно рибните ресурси, с които се изхранват доста хора. Щетите от наводненията могат да се усилят 100, в случай че не и 1000 пъти до 2100 година
От топенето на ледовете ще се получи огромно количество сладка вода, само че по-късно тя ще намалее доста. Това ще засегне милиарди хора.
Ако температурите се усилят с 2 градуса Целзий до 2100 година, това ще провокира внезапно повишаване на морското равнище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР