Оказва се, че загубата на памет е свързана с две

...
Оказва се, че загубата на памет е свързана с две
Коментари Харесай

Учените откриха нова причина за загубата на паметта

Оказва се, че загубата наизуст е обвързвана с две основни зони на мозъка, които по някаква причина са престанали да се синхронизират между тях. Това изобретение дава нови благоприятни условия за лекуване на загубата наизуст при другите болести.

Авторът на новото проучване, Михаил Куцевич от Бристолския университет, работи върху технологии за електрическа стимулация на мозъка за възстановяване на паметта при пациенти с епилепсия, болест на Паркинсон и други невродегенеративни болести. Чрез проучване на спецификата на мозъчната активност бе открито, че загубата на паметта може да се дължи на нарушение на синхронизацията в две основни области на мозъка – хипокампуса и префронталния кортекс.

Учените са разкрили, че кодирането, съхраняването и възпроизвеждането на спомените се подкрепя от динамични взаимоотношения, които включват голям брой неврони, образувани в хипокампуса и префронталната кора. Когато координацията на групите от тези неврони се наруши, спомените се губят.

„ Резултатите удостоверяват, че невронните групи са по-разпръснати в анатомичното пространство и по-динамични във времето, както смятахме до момента “, съобщи Мат Джоунс, съавтор на научната работа.

Това изобретение дава нови благоприятни условия за лекуване на загубата наизуст при най-различни болести. Сега създателите имат намерение да се насочат към нови лечебни цели с медикаменти или електрическа стимулация, с цел да могат да възвръщат губещите се мозъчни функционалности.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР