Оказва се, че възможността да възстановите собствените си зъби може

...
Оказва се, че възможността да възстановите собствените си зъби може
Коментари Харесай

Тестват първия медикамент, който ще позволи възстановяването на растежа на зъби

Оказва се, че опцията да възстановите личните си зъби може би е напълно близо. Екип от учени, управителен от японски фармацевтичен стартъп, се готви да стартира тествания върху хора на ново лекарство, което сполучливо е отгледало нови зъби при опитни животни.
Прочетете още
Toregem Biopharma ще стартира клинични изпитвания през юли идната година, откакто преди пет години съумя да отгледа нови зъби при мишки, оповестява Japan Times. Д-р Катсу Такахаши, водещ откривател на плана и началник на отделението по стоматология и орална хирургия в болничното заведение на Медицинския проучвателен институт Китано, споделя, че " концепцията за развъждане на нови зъби е фантазията на всеки ортодонт ".

" Работя върху това още от времето, когато бях студент ", споделя той пред японския народен всекидневник Mainichi, предава Hicomm.

" Бях сигурен, че ще съумея да го осъществя. "

По време на проучванията си, които организира в университета в Киото от 2005 година, Такахаши научава за избран ген при мишките, който въздейства върху растежа на зъбите им. Антителата за този ген, USAG-1, могат да оказват помощ за стимулиране на растежа на зъбите, в случай че бъдат потиснати - и от този момент учените работят за създаване на " лекарство с обезвреждащи антитела ", което е в положение да блокира USAG-1.

Сега екипът му ревизира теорията, че " блокирането " на този протеин може да докара до напредък на повече зъби. След сполучливите си проби върху мишки екипът продължава да организира сходни позитивни опити върху порове - животни, които имат сходен на човешкия зъбен модел. Сега тестванията ще се насочат към здрави възрастни хора и, в случай че всичко мине добре, екипът възнамерява да организира клинично изпитване на лекарството от 2025 година за деца на възраст сред две и шест години с анодонтия - рядко генетично заболяване, което води до липса на шест или повече млечни и/или възрастни зъби.

Според Japan Times на децата, участващи в клиничното изпитване, ще бъде инжектирана една доза от лекарството, с цел да се види дали то провокира напредък на зъбите. Ако това се окаже сполучливо, лекарството ще може да бъде утвърдено от регулаторните органи до 2030 година Такахаши се надява, че новото лекарство може да бъде просто още една опция за тези, които нямат цялостен комплект зъби.

" Във всеки случай се надяваме да пристигна време, когато лекарството за напредък на зъби ще бъде трети избор наред с протезите и имплантите ", споделя Такахаши пред Mainichi.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР