Оказва се, че в Гражданската война между Севера и Юга

...
Оказва се, че в Гражданската война между Севера и Юга
Коментари Харесай

Роуз О’Нийл: Шпионката на Конфедерацията, която се удави заради кюлчетата злато в роклята си

Оказва се, че в Гражданската война сред Севера и Юга географското местонахождение на човек не дефинира безусловно на коя страна е в спора. Роуз О’Нийл Грийнхау е родена във Вашингтон и е живяла там по-голямата част от живота си в зрелост.

Грийнхау работи като разузнавач за Конфедерацията, а по-късно се удавя при чудноват случай.

Това е историята на дамата с прякор Бунтовника.

 Mrs. Rose O'Neal Greenhow (cropped)

О’Нийл Грийнхау е родена в заможно семейство, третата от петте дъщери на Джон О’Нийл и Елиза Хенриета Хамилтън, които имат ферма в окръг Монтгомъри, Мериленд, северозападно от Вашингтон.

През 1817 година, когато Роуз е на 4 години, татко й е погубен от чернокожия камериер на фамилията.

Тя е отгледана от майка си, а по-късно се мести при вуйна си Мария Ан Хил във Вашингтон, през 1830 година, която ръководи известен интернат.

По време на престоя си с Хил, Роуз се среща с доста видни фигури от обществото на Вашингтон и не след дълго среща Робърт Грийнхау-младши, мъж от Вирджиния, който по едно и също време е юрист, доктор и езиковед. Членове на обкръжението й считат, че двамата си пасват идеално.

След брака си с Робърт, Роуз пътува из цялата страна. Двойката стартира живота си във Вашингтон, където брачният партньор й работи за Държавния департамент на Съединени американски щати. Там те имат четири дъщери: Флорънс, Гертруд, Лейла и Роуз.

След това работата на Робърт води фамилията в Мексико Сити през 1850 година През 1852 година още веднъж работата кара фамилията да се реалокира отново – в Сан Франциско, Калифорния. Роуз обаче не прекарва дълго на Западния бряг, тъй като се местят назад на Източното крайбрежие през 1853 година Една година по-късно обаче се случва покруса, когато брачният партньор Робърт е погубен при акцидент и по този начин Роуз остава вдовица.

О’Нийл е израснала в робовладелско семейство и след гибелта на брачна половинка си тя става покровител за наследяването на парцели и трофеи като нейните вярвания се ускоряват още повече поради другарството й със сенатор Джон К. Калхун от Южна Каролина.

Като разузнавач, тя оказва помощ на Конфедерацията в първите дни на войната, като предава военните придвижвания на Съюза преди борбата при Бул Рън. Джордан написа в депеша, в която й благодари: „ Нашият президент и нашият военачалник ме окуражиха да ви благодаря. Разчитаме на вас за спомагателна информация. Конфедерацията ви е длъжна. “

 Greenhow cipher WDL

Шифърът на О’Нийл

Алън Пинкертън, детектив, неотдавна назначен в новосформираната Тайна работа, получава една от първите си задания – да следи О’Нийл Грийнхау. Той извършва задачата си деликатно и в последна сметка съумява да я сложи под домакински арест. Докато претърсва дома й, Пинкертън открива няколко документа, които удостоверяват, че Роуз е работила като разузнавач на Конфедерацията.

Така Грийнхау е изпратена в пандиза Олд Капитол през януари 1862 година, а на най-малката й щерка, на 8 години по това време (на главната снимка), е разрешено да остане при нея.

След освобождението й от пандиза 4 месеца по-късно, О’Нийл отива на дипломатическа задача в Европа в работа на Конфедерацията и по време на визитата си тя се срещна с аристократи, в това число кралица Виктория. Докато е в Лондон, написва записките си, озаглавени „ Моето отнемане от независимост и първата година от премахването на робството във Вашингтон “.

Лодката Нифон

Шпионинът се връща назад в Щатите с английски параход, който се е употребявал против Съюза. В себе си тя има както военни колета, по този начин и 2000 $ в златни кюлчета, зашити в роклята й – облагата от продажбата на нейните записки. Корабът й обаче е ударен от канонерската лодка на Съюза Нифон. О’Нийл се пробва да избяга с гребна лодка, само че скоро тя се прекатурва и Роуз се удавя под тежестта на златото в роклята й.

Тя е заровена в Уилмингтън, Северна Каролина, покрай мястото, където е умряла. Надгробната й плоча гласи: „ Г-жа. Роуз О’Нийл Грийнхау. Носител на сведения до държавното управление на Конфедерацията. “

Историята на Роуз О’Нийл Грийнхау е разказана в доста форми след нейната гибел. За нея има написани две биографии, а тя е показана в телевизионното шоу от 1961 година „ The Americans “, във кино лентата от 1990 година „ The Rose and the Jackal “, и във кино лентата от 1993 година, „ Class of 1961 “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР