Оказва се, че това до голяма степен е вярно, защото

...
Оказва се, че това до голяма степен е вярно, защото
Коментари Харесай

Фолиева киселина и витамин В за здраво сърце

Оказва се, че това значително е правилно, тъй като нови световни проучвания посочили, че надалеч не всички прехвалени добавки работят на кръвоносните съдове. А кои тогава са най-полезни и могат да защитят от инфаркт и инсулт?

Единствено витамините от група В - фолиева киселина, витамин В6 и витамин В12 доста намаляват риска от сърдечносъдови болести и инсулт.

“Мултивитамините, витамин D, калцият, витамин С, в това число бета-каротинът и селенът не демонстрират успеваемост в профилактиката на сърдечносъдовите болести, инфаркта и инсулта. Нито пък покачват продължителността на живота на хората, както на тези с витаминен недостиг, по този начин и на тези, които не страдат от подобен ”, изясни доктор Дейвид Дженкинс от Университета в Торино в своя публикация, оповестена в известно здравно списание.

Единствените витамини, които доста намаляват риска от сърдечносъдови болести, в това число инсулт, са тези от група В - фолиева киселина, витамин В6 и витамин В12. Също по този начин резултати от огромно китайско проучване по първична профилактика на инсулта посочили способността на фолиевата киселина в понижаването на риска от сърдечносъдови болести и в частност на инсулта. Оказва се, че приемът на фолиева киселина намалява риска от развиване на сърдечносъдови болести с повече от 22%.

“Полезното деяние на фолиевата киселина се следи и при пациенти с бъбречна непълнота ”, отбелязва доктор Дейвид Спенс от Университета в щата Онтарио в Канада.

Изследователите означават, че приемът на добавки за лекуване на витаминен недостиг е съвременно поради “пропаганда и проява на здравословен метод на живот ” даже човек да не страда от подобен недостиг. Така счита и доктор Ерин Донели Мичос от школата по публично здраве “Джон Хопкинс Блумберг ” в Балтимор.

“Хората би трябвало да спрат да харчат парите си за витамини и биодобавки, като вместо това стартират да използват здравословна храна - да вземем за пример пресни плодове и зеленчуци, ядки също, които са богати на натурални витамини и минерали ”, предлага доктор Мичос.

Коментирайки незадоволителната успеваемост на биодобавките, доктор Дженкинс споделя, че резултатите от китайското проучване оповестяват за намаление на риска от инсулт след банкет единствено на фолиева киселина. И е редно да бъдат проучени свойствата и на другите витамини от групата В. Защото степента на недостиг на фолиева киселина, витамините В12 и В6 може да бъде измерена.

Възможно е потребните свойства на фолиевата киселина да се следят единствено при пациенти с недостиг на този витамин и риск от инсулт. Такава оценка е нужна и във връзка с възрастните пациенти. И въпреки всичко учените считат, че преди да се вземе решение за назначение на терапия с фолиева киселина, е належащо по-обстойно изследване на този витамин. /zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР