Оказва се, че не само хората от плът и кръв

...
Оказва се, че не само хората от плът и кръв
Коментари Харесай

Първи случай на AI тормоз: Хуманоиден робот докосна по задните части репортерка по време на живо включване

Оказва се, че освен хората от плът и кръв са склонни да злоупотребяват с персоналното пространство. Доказателство за това е хуманоидният робот Мохамед, който не се посвени да допре по задните елементи кореспондентка по време онлайн включване от второто издание на ревюто за роботика и изкуствен интелект DeepFast в Рияд, Саудитска Арабия.

Роботът, създаден от локалната компания QSS Systems и владеещ два езика, е най-голямото до този миг софтуерно постижение на Саудитска Арабия в областта на изкуствения разсъдък.

Аз съм Мохамед, първият саудитски робот в човешки образ. Бях основан и създаден тук, в Кралство Саудитска Арабия, като народен план, с цел да покажем нашите достижения в региона на изкуствения разсъдък, съобщи роботът по време на своето публично показване на форума.

Моментът с опипването на репортерката обаче провокира лек ужас измежду основателите му, защото „ не е бил програмиран да прави такова нещо “.

По-късно самата кореспондентка Рауия Ал-Касими призна, че се почувствала извънредно неудобно в оня миг, тъй като не е очаквала сходно безчинство от хуманоида.

Част от потребителите считат, че станалото е неразбирателство, предизвикано от самостоятелното програмиране на робота и съгласно тях придвижването на ръката му е било инцидентно. Друга част обаче разясниха, че такива дейности слагат под въпрос етичните последствия от създаването на хуманоиди.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР