Оказва се, че на пръв поглед безобидни ежедневни навици могат

...
Оказва се, че на пръв поглед безобидни ежедневни навици могат
Коментари Харесай

Липсата на шоколад и кафе разболява от рак

Оказва се, че на пръв взор безобидни ежедневни привички могат да причинят развиване на рак даже и у изцяло здрав човек, разкриват разнообразни изследвания по тематиката.

За вас представяме главните пет, повтарящи се в всекидневието навика, които могат до доведат до отключване на онкологично заболяване.

Липсата на задоволително сън

Нередовният сън води до рак, сочи проучване върху мишки, оповестено още преди месеци в списание " Current Biology ".

Според изследвания има доста по-висок риск от рак при хора, работещи на смени или като стюардеси. Една от главните аргументи за това е смяната във вътрешния темп на организма и биологичния часовник.

При тестванията биологичният часовник на мишки, предразположени към рак на гърдата, се забавял с 12 часа всяка седмица. Обикновено те развиват тумори след 50 седмици, само че след постоянни промени на модела им на сън туморите се появяват осем седмици по-рано, разкриват данните.

Обездвижване

Физическата интензивност и упражненията могат евентуално да понижат риска от развиване на разнообразни типове рак и други хронични болести. Въпреки че няма гаранции, че физически дейните хора няма да развият от онкологичо заболяване, спортът би могъл да способства за поддържането на по-добро здравословно положение.

Заседяването, като да вземем за пример седенето или лежането за продължителни интервали от време, може фрапантно да усили риска от рак, изключително рак на дебелото черво и ендометриума, разкриват от американската здравна организация. За да предотвратите този тъмен сюжет обаче, не е задоволително единствено да упражнявате. Ако работите в офис, седнали пред компютъра, би трябвало да прекъсвате часовете на застояване, като през час-два ставате да се разтъпчете за няколко минути.

За физически дейните хора има 25% по-нисък риск от развиване на рак на дебелото черво спрямо неактивните, сочи скорошно изследване на американски медици.

Физическата интензивност също по този начин намалява риска от редица други положения като диабет, хипертония и затлъстяване, написа в отчета.

Преготвянето на храната

Здравословното хранене може да предотврати редица хронични болести. Но е значим освен изборът какви артикули да сложим на трапезата си, а и методът, по който подготвяме самата храна.

Когато месото се готви на висока температура чрез пържене в тиган или директният контакт на месото с огъня водят до образуването на канцерогенни химикали, разкриват от СЗО. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР