Оказва се, че много държави не знаят колко жители имат,

...
Оказва се, че много държави не знаят колко жители имат,
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Пълен хаос с броя на ваксинираните в Европа

Оказва се, че доста страни не знаят какъв брой поданици имат, какъв дял от допустимите хора са се явили за имунизация и какъв брой остават неимунизирани, написа " Файненшъл таймс ", представен от в. " Монитор ".

" Обикновеният човек би се изненадал, че държавните управления не знаят какъв брой хора в действителност са в страната “, сподели Стиан Уестлейк, основен изпълнителен шеф на Кралското статистическо сдружение на Англия. " Но тази огромна неопределеност може да аргументи цялостен куп проблеми в данните, изключително при реагиране на незабавна обстановка в опазването на здравето. "

Говорител на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите съобщи пред изданието, че са „ доста загрижени “ за качеството на информацията, когато данните демонстрират % на имунизация над 100%.

Какви са аномалиите в данните?

Основният проблем е, че данните на страните - в това число главният знаменател, приблизителната оценка на общото им население, от която пресмятат степента на имунизация - са несъвършени и непоследователни.

Заблуждаващи данни от Агенцията за здравна сигурност на Англия, оповестени за първи път през септември, демонстрират, че процентът на заразяване измежду изцяло имунизирани хора на възраст над 40 години е по-висок, в сравнение с измежду неимунизираните.

Докладът предизвестява, че наборите от данни „ би трябвало да се поясняват с нараснало внимание “, защото определеният знаменател на популацията, въз основа на информация на Националната работа за ръководство на имунизацията (Nims) - която разчитат на описи с пациенти, регистрирани при фамилни лекари - може да изкриви % на имунизация.

Nims „ в действителност в никакъв случай не е планиран като оценка на популацията “, споделя Дейвид Мартин, съдиректор на Службата за данни на Съвета за стопански и обществени проучвания във Англия.

Използването му може да докара до пропускане или двойно броене на хора, тъй като или не са били регистрирани при доктор, или са били записани при повече от един, сподели той, добавяйки: „ Студенти от университета, скорошни мигранти и хора, които не са регистрирани в първичната здравна помощ са явни образци. ”

Когато същите данни за случаи на COVID-19 се съпоставят с оценките на популацията на Службата за национална статистика (ONS) - които се основават на данните от преброяването, поправени за скорошни раждания, смъртни случаи и миграция - процентът на зараза е по-висок за неимунизираните, в сравнение с изцяло имунизираните хора във всички възрастови групи, като се изключи над 80-годишните. Данните за тази възрастова група евентуално ще бъдат изкривени, защото доста малко в кохортата са неимунизирани и имунизираните хора са по-склонни да бъдат тествани, споделят специалисти.

Другаде в Европа някои страни са записали приема на ваксини над 100% от формалното си население в избрани кохорти.

Броят на първите приложени дози надвишава регистрирания размер на популацията измежду хора над 60 години в Ирландия и Португалия и измежду над 80-годишните в Австрия, Дания, Испания, Исландия и Малта, съгласно данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC).

Едуард Матийо, началник на данни в изследователския план Our World in Data, сподели пред FT, че е „ разочароващо “, че богатите страни могат да „ объркат това “.

" За някои страни това може да се изясни с това, че хората отиват в чужбина, посещават децата си и се имунизират, до момента в който са там, само че... това не може да се отнася за всички страни “, сподели той и добави, че знаменателят е „ неверен “, само че изборът на верния знаменател е „ доста бодлив въпрос “.

Обратно, институтът " Робърт Кох ", главният немски орган по публично здраве, съобщи предходната седмица, че евентуално е подценил приема на ваксини.

Новите данни демонстрират, че някои имунизации не са били вярно записани, а имунизираните в чужбина са били подценени. Преработените числа усилват цялостния % на имунизация в Германия от 80% на 84% от отговарящите на изискванията.

Във Флорида ненадеждните равнища на имунизация са се трансформирали в спектакъл на парадокса, съгласно Дан Гелбър, кмет на Маями Бийч.

В един окръг на Флорида процентът на приемане на ваксини доближи 3,512% от локалното възрастно население. Други 50 региона в окръг Маями-Дейд, повече от половината от общия брой, демонстрират имунизация на повече от 100 % измежду хората над 65 години.

Гелбър допуска, че неверните данни могат да бъдат разследване от имунизационен туризъм или по този начин наречения „ резултат на прелетната птица “, при който пенсионерите се реалокират във Флорида за зимата, което значи, че в данните се появяват огромен брой хора, които не са непрекъснато пребиваващи.

Какви проблеми предизвиква това?

Експерти по публично здраве и статистици предизвестяват, че неточните данни за имунизациите попречват ръководството на пандемията и разпалват пламъците на дезинформацията. " Несъвършените данни най-малкото значат несъвършено взимане на решения “, сподели Уестлейк.

Във Англия подвеждащите данни на UKHSA бяха незабавно употребявани от антиваксърски групи онлайн.

Във Флорида, огромният брой хора в щата, за които се допуска, че са предпазени от зараза след имунизация, „ основава подправено възприятие за сигурност “ измежду неимунизираните, които считат, че не е нужно да се тормозят, тъй като други са свършили своята част, сподели Гелбър, добавяйки: „ Това блаженство несъмнено беше фактор във вълната на Delta разновидността във Флорида. “

Дженифър Нуцо, старши академик в Центъра за здравна сигурност на университета " Джон Хопкинс ", съобщи, че данните за опазването на здравето и популацията на Съединени американски щати страдат от „ огромни слепи петна “, породени от щати, които не споделят дейно данните.

" Реалността е, че в действителност нямаме толкоз високо равнище на покритие, колкото си мислим, което би могло да подкопае доверието и в допълнение да попречи на качествата на водачите да предизвикват хората да се имунизират “, сподели Нуцо.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР