Оказва се, че контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал

...
Оказва се, че контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал
Коментари Харесай

Контрабандната мрежа на Паскал минава през 8 гранични пункта

Оказва се, че контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и обвързваните с него татко и наследник Марин и Стефан Димитрови, се е популяризирала върху рекордните 8 гранични контролно-пропускателни пункта в страната.

 

Според данни от следствието групата на 63-годишния някогашен митничар и сътрудник на Държавна сигурност се е занимавала главно с нерегламентиран внос-износ на цигари, алкохоли петролни артикули, само че е обезпечавала посредством въздействието си в митниците си и други контрабандни товари, за което е прибирала дял от облагата.

 

Под контрола на Паскал и хората му са били най-оборотният гранично-пропускателен пункт в страната – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан. Андреево “, както и „ Лесово ”, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, „ Калотина ”, „ Дунав мост – Русе ”, Граничен контролно-пропусквателен пункт. „ Видин, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Оряхово ” и гранично-пропускателният пункт при село Стрезимировци.

 

„ Съществуват оперативни данни, които към този момент не са подкрепени с съответни доказателства, че престъпната конструкция на Паскал е пробвала да постави ръка върху бизнеса с трафик на бежанци и тяхното незаконно прекосяване през България с поддръжката на чиновници на „ Гранична полиция “. Бандата е съумяла да вербува десетки граничари на приблизително и ниско равнище, само че желанията им да овладеят трафика на мигранти са били осуетени с назначението на Антон Златанов за началник на „ Гранична полиция ”, разкрива осведомен с следствието против бандата на Паскал.

Твърди се, че в началото групата към Никола Николов е търсила метод да реализира контакт и да корумпира Антон Златанов, само че е срещнала компликации при намирането на медиатор. Смята се, че Златанов е бил в неприятни връзки с някогашния Министерство на вътрешните работи началник Бойко Рашков, както и с основния секретар на полицията Живко Коцев. Заради това контрабандистите пробвали да уредят преназначаването на Антон Златанов на друга служба посредством секретаря по вътрешна политика на президента Румен Радев – Николай Копринков. Въпреки обещания рушвет от 500 000 лв. обаче, Копринков не съумял да изгони Антон Златанов, който се употребил с цялостната поддръжка на вътрешния министър Калин Стоянов.

 

Според очевидец по аферата с митниците посредством Марин Димитров – Ярата и неговата непосредственост с Николай Копринков контрабандният необут Паскал е опитал да върне назад като шеф на Главна дирекция „ Национална полиция “ освободения от поста през лятото на 2022 година Венцислав Кирчев.

„ През последната година бяха направени многократни опити Кирчев да бъде възобновен на поста, който заемаше, като предлаганият рушвет за назначението му беше 500 000 лв. “, твърди в показания, дадени пред прокурор, някогашният началник на Окръжната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Хасково Ангел Ганчев.

 

Преди дни показанията на Ганчев бяха прочетени в правосъдна зала от прокурор Стоян Лазаров, който обаче не пожела да разкрие самоличността на очевидеца. Държавният обвинител съумя да убеди съда, че Марин Димитров – Ярата, би трябвало да остане за непрекъснато зад решетките макар изказванието на юриста на контрабандиста Любомир Таков, че здравословното положение на клиента му е трайно разтърсено. Часове след задържането си на 4 април Марин Димитров – Ярата съумя да напусне ареста и да постъпи за лекуване в Пирогов “, само че дни по-късно въпреки всичко беше върнат в килията.

 

Заловените 400 кила хероин минали по същото трасе

Заловените на 20 април от митничари на граничния пункт „ Капитан Андреево “ над 2 кг хероин, е трябвало да минат през България по „ трасето на Паскал “, с цел да стигнат чак до Нидерландия, разкриват осведомени от Агенция „ Митници “ след хващането на рекордната наркопратка на стойност близо 20 милиона лв..

 

Огромното количество дрога, укрито в пакети в товарен камион, пренасящ матраци от Иран през Турция и България за Европейския съюз, беше хванато на българо-турската граница след постъпила оперативна информация до родните служби за сигурност.

 

„ Разследването още е в начален стадий, занапред предстоят доста дейности напълно по линия на интернационалното съдействие. Активирани са всички канали за приемане на информация от страните, през които е минал камионът “, разяснява преди дни вътрешният министър Калин Стоянов.

 

Според полицейски източник, хероиновият канал, тръгващ от Иран и стигащ до Централна Европа, е бил обезпечаван от Никола Николов – Паскал и обвързваните с него митничари. Твърди се, че каналът е поддържан от кюрдите Ридван и Мехмед Саид, които ежемесечно захранвали Европа с тонове хероин, минаващ през „ Капитан Андреево “. Предполага се, че братята Саид са прекарали друга, по-малка хероинова пратка през България дни след ареста на шефката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови и откакто стоката им предходна гладко през България, кюрдските трафиканти на дрога са решили, че обезпеченият от Паскал контрабанден канал към момента действа.

 

Според данни от следствието камионът със хванатите 402 кг. хероин е бил с турска регистрация и е пътувал по дестинация от Иран за Нидерландия. До залавянето на хероина се е стигнало, откакто митничари забелязали с рентген друга компактност на транспортираните матраци. 63-годишният турски водач на камиона е арестуван за непрекъснато, само че отхвърля да дава показания. Засега той е единственият обвинен за арестуваната дрога и рискува присъда от 12 години затвор, както и санкция от 200 000 лв.. Тирът, с който е транспортиран хероинът, ще бъде иззет.

 

През последните 5 години през България пренос минават големи количества хероин, а цената на смъртоносната дрога на международния пазар е даже по-висока от тази на кокаина. Смята се, че с трафика на хероин са ангажирани най-малко 5 разнообразни турски, ирански и кюрдски незаконни групировки, които си заплащат, с цел да минават безпроблемно товарите им през страната.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР