Оказва се, че диамантите освен, че са най-добрите приятели на

...
Оказва се, че диамантите освен, че са най-добрите приятели на
Коментари Харесай

Диаманти на 650 млн. години разкриват най-старите тайни на Земята

Оказва се, че диамантите с изключение на, че са най-хубавите другари на девойките, могат да бъдат много потребни и на геолозите. Всъщност, както откри ново изследване, някои диаманти даже могат да разкрият секрети за еволюцията на Земята.

Като най-твърдият прочут натурален минерал, диамантите са „ претърпели “ доста, в това число основаването и унищожаването на „ суперконтиненти “. Заровени надълбоко под повърхността на Земята, откривателите са анализирали диаманти, формирани преди милиони години под суперконтинента Гондвана.

Some Of Earth's Oldest Secrets Revealed By 450-Million-Year-Old Diamonds
— IFLScience (@IFLScience)
Тези скъпоценни камъни съдържат значими улики за образуването, стабилизирането и придвижването на суперконтинента по планетата - прочут още като „ цикъла на суперконтинента “. Този цикъл, задвижван от тектониката на плочите, изтласкваща кората под повърхността на Земята, е сложен за проучване. Океанската кора е млада, а по-старата, континентална кора не дава доста информация за дълбоките геоложки процеси.

„ Свръхдълбоките диаманти са извънредно редки и в този момент знаем, че те могат да ни кажат доста за целия развой на образуване на континента “, изясни създателят на проучването Карън Смит в изказване.

„ Искахме да датираме тези диаманти, с цел да се опитаме да разберем по какъв начин са се образували най-ранните континенти. “

Използвайки поредност от химични разбори за идентифициране и датиране на дребни силикатни и сулфидни следи в диамантите, в това число изотопен разбор, откривателите откриха, че диамантите са се образували преди 650 до 450 милиона години, на към 300 до 700 километра под основата на Гондвана. По това време суперконтинентът покривал Южния полюс.

Докато се образували, скалите, в които се намирали, станали плаващи и по този начин били превозени дружно със субдуцирания мантиен материал до основата на суперконтинента, разширявайки го изпод. И както изясни Смит, от този момент за диамантите е минало много дълго време.

450-Million-Year-Old Diamonds Reveal Secrets of the Evolution of Earth |
— SciTechDaily (@SciTechDaily1)
„ Преди към 120 милиона години Гондвана почнала да се разпада и се образували актуалните океани. Преди 90 милиона години диамантите, носещи дребни следи от скалата, от която произлезли били изнесени на повърхността на Земята по време на бурни вулканични изригвания. "

Тези изригвания се случили в частите на Гондвана, които в този момент познаваме като Бразилия и Западна Африка. „ Това демонстрира, че диамантите били „ залепени “ за основата и по този начин са мигрирали с разнообразни фрагменти от суперконтинента, до момента в който се разделя “, допускат откривателите.

Под искрящата им осанка проучването демонстрира изключителното значение на свръхдълбоките диаманти в проучваниятас на образуването на континентите. Както сподели Смит: „ Имаме потребност от този вид проучвания, с цел да разберем по какъв начин континентите са се развивали и движели. Без континенти не би имало живот. Това проучване ни дава опция да разберем повече за това по какъв начин се образуват континентите и е обвързвано с това по какъв начин се е развивал животът и какво прави нашата планета Земя толкоз друга от другите. “

Изследването е оповестено в Nature.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР