Оказва се, че 46% от българите няма да имат възможност

...
Оказва се, че 46% от българите няма да имат възможност
Коментари Харесай

Почти половината българи нямат възможност да почиват това лято

Оказва се, че 46% от българите няма да имат опция да почиват това лято. Всеки четвърти българин, малко над 24%, възнамерява да почива през това лято. 12% са тези, които декларират, че към този момент са употребявали опцията за своята лятна почивка преди края на юли. Това демонстрират данните от национално представително изследване на организация АФИС, осъществено в интервала 20-25 юли 2018 година Интервюирани директно в домовете им са 1010 пълнолетни български жители.

Българинът няма огромни благоприятни условия за продължителни почивки. 42% настояват, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите сред 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите планове да излязат във почивка. Малцина са имащите опция да си разрешат по-дълга от 10 дни отмора.

Нашето Черноморие към момента е любимец при избор на местоположението. На него ще почиват 60% от имащите опция. Морето отвън граница е избор на един от всеки пет българи, възнамеряващи да употребяват почивка. Едва 15% избират планината пред морето. 6% пък имат желание да създадат екскурзия в родината, а единствено 3% заявяват своите планове за екскурзия в чужбина.

Не са малко и тези, които към момента се двоумят и не са взели решение дали и къде да почиват. Това са близо 14% от запитаните. Допитването записва и един невисок дял на българи - малко над 3%, които към този момент са употребявали една своя почивка през лятото и също така имат желание да почиват още един път преди края на сезона.

Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо обучение и по-висок от междинния приход, във възрастовия диапазон до 50 години. Софиянци са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, до момента в който тези от регионалните центрове избират повече август. Хората над 60 години и пенсионерите в доста редки случаи възнамеряват летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите благоприятни условия са явен фактор в това отношение.

Парите играят огромна роля освен при по-възрастните българи. Тези, които живеят с до 500 лева на член от семейството, имат в пъти по-малка опция да почиват през лятото. Българите с по-висок от този приход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с приходи до 500 лева на член от семейството.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР