Оказа се, че институциите вършат работа под натиск. Това каза

...
Оказа се, че институциите вършат работа под натиск. Това каза
Коментари Харесай

Манолова: Институциите вършат работа под натиск

Оказа се, че институциите правят работа под напън. Това сподели в ефира на " Събуди се " по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова във връзка на измененията в Закона за персоналната помощ и Закона за хората с увреждания.

" На идеята на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа, а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в разработване и възстановяване на текстовете и в Закона за персоналната помощ и в Закона за хората с увреждания. На процедура, с моя екип през август не почивахме, с цел да подготвим тези планове и в действителност в този момент, когато към този момент сме на финала, аз към момента не мога да се развеселявам, защото при тази тотална липса на доверие в честността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя Народното събрание да гласоподава дефинитивно текстовете ", сподели Манолова.

Последният случай на смяна на договореностите с майките, по думите на Манолова, се случил под надзора на специалисти на финансовото министерство. " Не желая да кажа, че концепцията е била да блокират въобще Закона за персоналната помощ, а да кажем по-меко, че са желали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, само че при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо състояние и с най-тежки увреждания. Това беше голям риск. Това означаваше - в случай че се лимитира даването на персонална помощ в границите на избрана сума пари, в тази ситуация на 71 млн. лева, това означаваше след 1 септември хората да останат без персонална помощ ", сподели тя.

" Няма пояснения за какво трябваше 7 месеца да минем през това и най-после да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази идея е обективна, беше ясно, че настояванията на майките са безусловно основателни, беше ясно, че става дума за достолепието на тези хора, че те имат поддръжката на цялото общество. Защо беше това твърдоглавие в действителност не разбирам ", сподели омбудсманът.

Факт е, че митингът на майките разсъни гражданското общество, сподели тя и добави: " Искаме промяна. Те демонстрираха по какъв начин човек може да стои до дъно зад една обективна идея, по какъв начин може да се съобрази със личния си интерес и на цялото общество и по какъв начин може да даде знак, че по този начин би трябвало да се отстояват дела ".

Мая Манолова разяснява и публикуваните от нея фотоси на килията на някогашната кметицата регион " Младост " Десислава Иванчева.

" Има минимални международни правозащитни стандарти и условия, на които би трябвало да дават отговор местата за отнемане от независимост. Има спогодба на Организация на обединените нации за попречване на изтезанията, на унизителното отношение ", сподели тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР