Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между

...
Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между
Коментари Харесай

Какъв е бил климатът преди милион години? Охридското езеро разкрива тайната

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разграничено сред Северна Македония и Албания. То е и измежду най-старите езера на европа. Обикновено сходни езера съществуват едвам няколкостотин хиляди готини. Впоследствие те се пълнят с утайки. Това обаче не се е случило с Охридското езеро. Днес, с помощта на неговата възраст, учените научават повече за климата през последните 1,36 милиона години в централното и северното Средиземноморие.

Изследователите съумяват да реконструират климатичната история на Охридското езеро през цялото му битие, откакто събират утайки на място, където то е надълбоко 245 метра, и даже вършат сондаж на дълбочина 568 метра в седиментите. 

Оказва се, че съществува директна връзка между африканския мусон и зимните превалявания в средиземноморския район. " С други думи - сред тропическите климатични системи и преваляванията в междинните ширини на хиляди километри разстояние “, споделя съавторът на проучването доктор Александър Франке от Университета на Волангонг.

Учените откриват, че всякога, когато слънчевата радиация в Северното полукълбо се усили, тропичната климатична система мигрира на север. Това от своя страна усилва преваляванията през зимата при Охридското езеро - механизъм, който се е запазил през последните 1,3 млн. години.

Районът се характеризира с влажни зими и изсъхнало лято и това е обвързвано с взаимоотношението му с тропическия африкански климат, изключително във връзка с стоплянето на морската повърхнина. " Тази климатична система би била много постоянна през лятото и есента, до момента в който температурите понижават през зимата и студеният въздух от север води до неустойчивост на цялата система. Тази система с ниско налягане се движи на изток към Балканския полуостров и предизвиква преваляванията през зимните месеци “, изясни доктор Франке.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР