Охлаждането на щатския имотен пазар може би най-накрая е започнало.

...
Охлаждането на щатския имотен пазар може би най-накрая е започнало.
Коментари Харесай

Продавачите на имоти в САЩ намаляват цените с най-бързи темпове от 2019 г.

Охлаждането на щатския заможен пазар може би най-сетне е почнало.

Близо един на всеки петима продавачи е понижил цената на продавания от него парцел по време на четириседмичния интервал, завършил на 22 май. Това е най-бързият ритъм на намаляване на цените от 2019 година, съгласно изследване на Redfin.

В същия четириседмичен интервал са регистрирани с 13% по-малко търсения за “имоти за продажба” в Гугъл, както и 12% спад на огледите и други, свързани с продажбите на парцели услуги от страна на Redfin. Това е най-големият сходен спад от април 2020 година

Междувременно, показателят Market Composite, който следи заявките за покупка на парцел с ипотечен заем, бележи спад от 1.2% за седмицата, завършила на 20 май. А продажбите на нови жилища са на най-ниските си равнища от април 2020 година, като регистрира спад от 16.6%, спрямо март.

Взети дружно, всичките тези данни допускат, че повишените разноски за владеене на парцел са свили броя на евентуалните купувачи, принуждавайки продавачите да понижат цените си. Средният лихвен % по 30-годишните ипотеки с закрепена рента скочи с близо 2% от януари, което е нараснало месечните разноски по ипотеките с 42.1% на годишна база към 22 май, съгласно данни на Redfin.

Продавачите към момента желаят доста пари за парцелите си – междинната продажна цена на жилищата се е покачила до рекордните 418 000, което съставлява нарастване от 17.8% на годишна база, съгласно изследване на Redfin. Темпът на нарастване на цените обаче е релативно невисок през последните четири седмици, което допуска достигането на плато.

В предходния отчет на Redfin остарели икономистът на компанията Дарил Феъруедър разяснява евентуално закъснение, отбелязвайки, че купувачите на жилища може да се възползват от понижаващите се цени през идното лято.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР