"Ох, ама и аз съм пък една. Заповядайте, заповядайте да

...
"Ох, ама и аз съм пък една. Заповядайте, заповядайте да
Коментари Харесай

Как изглеждаше българският дом през соца

"Ох, но и аз съм пък една. Заповядайте, заповядайте да ви покажа наредбата ". Познати ли са ви тези думи? Ако не, те са част от паметния български филм "От нищо нещо " от 1979 година на режисьора Никола Рударов, по сюжет на Николай Никифоров, написа vesti.bg.

Големи родни актьори, измежду които Стефан Данаилов, Анета Сотирова, Асен Кисимов и други, които прелестно пресъздават атмосферата в едно малко селце, както и връзките сред хората през този интервал. На прага на 80-те години на XX в.
Една идилична картина от предишното.

А "наредбата " от тези години... тя към момента може да се срещне по домовете на някои от нас.

"Заповядайте. Това ще бъде вашата стая. Финландска мебел... "

Големите килими, тежки секции с няколко витрини, в които деликатно домакинята е подредила най-красивите си сервизи, по-луксозните даже осветени, лакираните шкафове и маси.

Да не забравяме за китениците, тъй като участваха в съвсем всеки дом през социализма.

Те покриваха холните гарнитури, които постоянно са в композиция с два фотьойла и две дребни табуретки.

По времето на социализма се използваха доста покривки за тв приемници и радиоапаратите даже, за хладилници, облегалки на фотьойли. Те се шиеха особено, с цел да извършват съответната функционалност.

Правят усещане книгите.

Да, в тези години хората купуваха поредиците на "История на България в няколко тома ", енциклопедии. Друга книга, която има в съвсем всеки дом и до през днешния ден - "Книга за всеки ден и всеки дом ".

Холът в множеството жилища през социализма е като изваден от картичка, публикувана в голям тираж. Почти идентични. Фикусът пък е емблемата на "домашната флора и фауна ".

"Това е банята. Много скъпо ни коства, само че неприятното е, че нямаме още канализация. Сега Панчо прави специфична яма, със специфична канализация... "

През 80-те години множеството хора към този момент имат лична баня в жилището.

Нуждата от вървене до публичната понижава. Макар и дребни, те са изцяло задоволителни. Облицована е наложително с бели фаянсови плочки и мозайка. Дру,ги пък са единствено боядисани в розово, синьо...

В към края на 70-те, присъщото обзавеждане за баня е с фаянсовите и теракотни плочки.

В кухните на всички ни е имало печка "Мечта ", "Терма " или "Раховец ".

Тези пространства са съвсем напълно обзаведени, когато младото социалистическо семейство се нанесе в новата панелка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР