Огромното мнозинство от домашните помощници в Германия работят незаконно, сочи

...
Огромното мнозинство от домашните помощници в Германия работят незаконно, сочи
Коментари Харесай

90% от домашните помощници в Германия работят незаконно, сочи проучване

Огромното болшинство от домашните помощници в Германия работят нелегално, сочи оповестено през днешния ден изследване, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" От години изчисляваме, че броят на домашните помощници, които не са регистрирани и които работят нелегално, без да имат застраховка и за акцидент, е над 90% ", споделя Доминик Енсте, създател на проучването на Института за немска стопанска система (IW).

Настоящата оценка на института е въз основа на неотдавна оповестените резултати от така наречен социално-икономически панел - представително дълготрайно изследване на към 290 000 частни семейства.

Според този индикатор през 2021 година към 4,3 млн. семейства, или почти всяко десето домакинство в Германия, наемат постоянно или понякога помощници в дома.

Като се извади известният брой на служащите, които са самонаети и заплащат социалноосигурителни вноски, се получава, че 3,9 милиона семейства заплащат на хора, които чистят, правят домакинска работа, оправят градината и се грижат за децата, без страната да има информация за това, сочи проучването.

Както работодателите, по този начин и незаконните служащи не могат да завоюват доста от регистрацията си в органите, които контролират работата на ненапълно работно време.

" Въпреки че не е извънредно домашните помощници да работят в семейството в продължение на доста години и да са построени положителни връзки на доверие, семействата постоянно не желаят да влизат в договорни отговорности ", споделя Енсте.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР