Огромното мнозинство - над 90 процента от гласувалите на референдума

...
Огромното мнозинство - над 90 процента от гласувалите на референдума
Коментари Харесай

Над 90 на сто от гласувалите на референдума в Македония са подкрепили промяната на името

Огромното болшинство - над 90 % от гласувалите на референдума в Македония поддържаха контракта с Гърция за новото име на страната, сочат прогнозните резултати. По последни данни на комисията изборната интензивност е била 36,11 % при преброени 85,7 % от гласовете.

Референдумът за смяна на името на Македония не съумя да реализира изборна интензивност от 50 %, нужна, с цел да бъде гласуването годно, съобщи ръководителят на Държавната изборна комисия Оливер Дерковски:

" В този случай наклонността за изборната интензивност демонстрира, че едно от изискванията няма да бъде изпълнено за това на референдума да бъде взето решение. "

Премиерът на Македония Зоран Заев поздрави довечера жителите, които излязоха да гласоподават на референдума за контракта с Гърция:

" Честитя на всички жители. Днес имахме триумф за демокрацията и триумф за европейска Македония. "

Заев съобщи на конференция, че волята на жителите е неприкосновена.Той приказва за за отговорността на депутатите:

" Гласът на депутатите в събранието би трябвало да бъде съдбоносен и виновен, да ги забързаме процесите за процесите за участие в НАТО и Европейски Съюз. "

Премиерът изрази очакване опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ, която се афишира против контракта, да подходи отговорно в идните диспути.И акцентира, че чака депутатите от групировката да уважат демократично изразената воля на жителите, а в случай че не го сторят, незабавно ще бъдат свикани предварителни парламентарни избори:

" Очаквам депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да одобряват демократичното решение на болшинството от жителите, които гласоподаваха. В противоположен случай ще би трябвало да използваме другия либерален инструмент, а това значи предварителни парламентарни избори. "

От самата ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще одобряват промени в конституцията единствено в случай че референдумът е сполучлив и болшинството жители са дали своят вот " за ". Председателят на партията Християн Мицкоски бойкотира днешния референдум. От партията потвърдиха, че той не е излязъл да гласоподава, защото желал да изрази недоволството си от контракта с Гърция за името.

На конференция по-късно Мицкоски разяснява, че хората, които са пуснали глас срещу и тези, които не са взели участие в референдума, ясно са декларирали: " Това е Македония ".

" Факт е, че договорът с Гърция не получи зелена светлина, получи " Стоп! " от народа, а народът на Република Македония, който е притежател на тази страна, сподели изключителна демократична и патриотична съвест. "

Християн Мицкоски акцентира, че референдумът е проваляне освен за контракта за името, а и на " незаконното ръководство на властта ". Относно предизвестието на премиера Зоран Заев за предварителни избори, водачът на ВМРО-ДПМНЕ сподели, че министър-председателят не би трябвало да желае това, а е по-добре да се приготви за политическа пенсия.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери не гласоподава през днешния ден, тъй като името му не попадало в изборния лист в секцията, където дал своя вот постоянно до момента, оповестяват македонските медии.

" Надявам се това да е изолиран случай и да не е имало други сходни случаи. Гласът на всички ни е еднакъв ", сподели Джафери.

Той честити на жителите и на институциите за спокойно протеклия референдум и сподели, че денят е празничен.

" Надявам се решението на суверена да е в посока на едно по-добро бъдеще за всички жители на Македония ", съобщи ръководителят на македонския парламент.

Председателката на Съюза на дамите Даниела Рангелова удостовери, че е взела участие в референдума и е гласувала " срещу ". Тя акцентира, че в случай че изборната интензивност не е задоволителна, с цел да е годен референдумът, тя няма да гласоподава в Народното събрание за промени в конституцията.

Заедно с ръководещите и опозицията победа на референдума оповестиха на протест пред македонския парламент и представители на придвижването " Бойкотирам! ", които също са против контракта с Гърция и смяната на името на страната. За част от тях резултатът от допитването е бил предупреден:

" Това се знаеше. Трябваше единствено някой, който и да е, да се разноски измежду хората. "

Други пък са безапелационни, че битката им за опазване на името на страната ще продължи

" Ще бъде може би доста по-трудно, само че би трябвало да издържим, с цел да намерим своето място под слънцето. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР