Огромният пожар, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж, е

...
Огромният пожар, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж, е
Коментари Харесай

Ето какво остана от катедралата Нотр Дам след опустошителния пожар /снимки/

Огромният пожар, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж, е изцяло загасен, оповестиха от градската противопожарна към 15 часа след началото му.
Катедралата ”Нотр Дам” оцеля след опустошителния пожар, който пламна на 15 април. До рано тази заран продължи битката с огъня, като пожарникарите съумяха да спрат разпространяването му към двете камбанарии и да спасят постройката от сриване.
Вчера вечерта пожарът за минути обхвана покрива на 850-годишната катедрала, претърпяла двете международни войни и Великата френска гражданска война. Покривната структура на катедралата беше построена от гигантска мрежа от дъбови греди, които са изцяло изгорели. Минути след началото на пожара пред погледа на смълчаните парижани рухна и Кулата-стрела.
"Целият пожар е загасен. Сега сме във фаза на следствие ", сподели представителят Габриел Плу, добавяйки, че огънят се е популяризирал "много бързо " през дървения покрив на международно известния монумент. На брифинг за кореспонденти пред Нотр Дам в центъра на Париж, Плу сподели, че пожарникарите са се фокусирали по време на пожара в катедралата върху двете солидни камбанарии и са уверени, че те не са били развалени.
Задачата в този момент е да се обследва структурата, да се види дали тя е потърпевша и да се извадят останалите горещи точки, сподели той, добавяйки, че към 100 пожарникари ще останат на място през целия ден.
Около две трети от целия покрив, в това число и Кулата-стрела, обаче са изцяло унищожени. Голяма част от историческите и културни полезности са изнесени в точния момент и избавени от огъня. Още понеделник вечерта френският президент Еманюел Макрон разгласи, че стартира набиране на средства за цялостното възобновяване на Нотр Дам. Все още няма изясненост обаче нито какъв брой ще коства, нито какъв брой време ще продължи реконструкцията, като първичните прогнози са за интервал от сред 10 и 15 години.
До късно нощес от пожарната не се наеха с прогноза дали огънят въобще може да бъде овладян и дали един от най-големите знаци на Франция и Европа няма да изгори до основи. Камбаните на всички околни църкви пък забиха в взаимност с Нотр Дам. По улиците пък хората продължаваха да плачат, да се молят, а част от тях запяха.
Малко преди среднощ от парижката пожарна оповестиха, че огънят въпреки всичко е овладян, двете кули камбанарии са избавени, а заплахата цялата катедрала да рухне е отминала. Над 400 пожарникари обаче продължиха битката с огъня до рано тази заран. Пожарът към този момент е изцяло овладян. Няма починали, единствено трима леко ранени.
Голяма част от всички културни полезности и творби на изкуството е в точния момент изнесена от храма. По първични данни олтарът също не е тежко потърпевш. За спасяването помогнали както пожарникари, по този начин и жива верига от доброволци, описа кметът на Париж Ани Идалго:
“Веднага беше направена жива верига от хора. Най-напред бяха пожарникарите, които свършиха невероятна работа. А по-късно веригата на взаимност, изключително за спасяването на творбите на изкуството.”
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР