Горският пожар на Тенерифе е „най-сложният“ връхлетял Канарските острови в Испания за последните 40 години

...
Огромният горски пожар, опустошаващ испанския ваканционен остров Тенерифе, който изгори
Коментари Харесай

Огромният горски пожар, опустошаващ испанския ваканционен остров Тенерифе, който изгори повече от 2600 хектара земя, е „най-сложният“ пожар, засягал Канарските острови от четири десетилетия, съобщи регионалното правителство в четвъртък. |

Пожарът, който избухна късно във вторник, бушува в гориста местност със стръмни клисури в североизточната част на острова, който е част от испанския архипелаг, който се намира край бреговете на Северозападна Африка.

И така далеч, пожарът, който има периметър от 30 километра (19 мили), е унищожил повече от 2600 хектара (6400 акра), засягайки около 7600 души, много от които са евакуирани, съобщиха властите в сутрешна информация.

Рано в четвъртък хората бяха евакуирани от 10 малки села и селца в района, казаха те, като същевременно наредиха на жителите да останат в домовете си като предпазна мярка в Ла Есперанса, на около пет километра от северното летище на острова Тенерифе Норте.< p>Няма незабавни съобщения за засегнати полети.

„Беше много трудна нощ... това е може би най-сложният пожар, който някога сме имали на Канарските острови поне през последните 40 години,“ Фернандо Клавихо, регионален ръководител на архипелага от седемте острова, каза пред репортери.

„Екстремните горещини и метеорологичните условия... правят работата по-трудна“, добави той.

Повече от 250 пожарникари, подкрепени от 17 въздушни ресурса , бяха мобилизирани да се справят с пожара, а войските от Военното звено за спешни случаи (UME), които редовно помагат в усилията за потушаване на някои от най-опасните пожари, също бяха мобилизирани.

„Нов отряд от войски на UME ще пристигне през следобед“, каза той, а министерството на отбраната каза, че ще увеличи броя на войските, изпратени на Тенерифе, до повече от 200.

„Изправени сме пред пожар, какъвто не сме виждали досега на Канарските острови ”, метеорологът Вики Палма, посочвайки огромния стълб дим от пожар, който до четвъртък сутринта се разпространяваше в продължение на 34 часа.

Местните власти са прекъснали пътищата, водещи към планините в североизточната част на острова.< p>„Молим населението да спазва тези затворени пътища“, каза Монсерат Роман, ръководител на службата за гражданска защита на архипелага.

Пожарът избухна, след като островите бяха ударени от гореща вълна, която остави много райони сухи.

С повишаването на глобалните температури поради изменението на климата учените предупредиха, че горещите вълни ще станат по-чести и интензивни, с много по-широко въздействие.

През 2022 г., която беше особено лоша година за горските пожари в Европа, Испания беше най-тежко засегнатата нация с близо 500 пожара, които унищожиха повече от 300 000 хектара, според данни от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

Досега тази година повече от 71 000 хектара са били опустошени от пожар в Испания, което е една от европейските страни, най-уязвими от изменението на климата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР