Огромният архив с изтекли документи от полицейското разследване на най-големия

...
Огромният архив с изтекли документи от полицейското разследване на най-големия
Коментари Харесай

Politico: Изтекли документи по Катаргейт разкриват мащаба на корупционния скандал в ЕС

Огромният списък с изтекли документи от полицейското следствие на най-големия случай на корупция в Европейски Съюз от десетилетия насам, с които се е срещнала европейската редакция на, представен от „ Фокус “, разкриват цялостния мащаб на абсурда с парите за въздействие в Европейския парламент. " Наречете ги годишните отчети за Катаргейт ".

В продължение на четири години документите сочат, че основни обвинени, измежду които някогашният член на Европейския парламент Пиер Антонио Панцери и неговият асистент Франческо Джорджи, подробно са записвали хипотетичните опити за манипулиране на Парламента, най-значимия либерален орган на Европейски Съюз, и на по-широки политически диспути.

Според изказванията в досиетата хипотетичните им платци в Катар, Мароко и Мавритания са похарчили за тях към 4 млн. евро (7.93 млн. лева).

Скандалът излезе нескрито за първи път тъкмо преди една година, когато Панзери, Джорджи и други основни фигури са задържани в поредност от трагични обиски, включващи торби с пари и ужасяващи истории за задгранична интервенция в сърцето на демокрацията на Европейски Съюз.

Сред дейностите, записани в документите, има такива, които оказват доста влияние върху действието на Европейския съюз - да вземем за пример замислянето на шест парламентарни резолюции, осъждащи спазването на правата на индивида в Катар, и работата по постигането на съглашение за безвизово пътешестване сред Доха и Европейски Съюз.

Но интервенциите могат да бъдат и дребни: Веднъж Джорджи отбелязва, че всеки образец от нелицеприятна книга за Катар, който е бил открит в Народното събрание, е бил усърдно " погубен ".

Сред документите, забелязани от европейската медия, е електронна таблица с осем раздела в преносимия компютър на Джорджи, иззета в жилището му в Брюксел, изброяваща стотици действия за въздействие, за които се твърди, че мрежата е правила сред 2018 и 2022 година

Електронната таблица съдържа повече от 300 действия, за които обвинените са получили солидни възнаграждения. Твърди се, че са постигнали задачите си, употребявайки мрежа от сътрудници, работещи в Народното събрание, които са наричали свои " бойци ", съгласно досиетата.

Досега по време на следствието четирима сегашни и някогашни евродепутати са задържани по предварителни обвинявания в корупция, пране на пари и участие в незаконна организация. Заподозрените включват Панцери, Джорджи и Ева Кайли, партньорката на Джорджи и брюкселска високопоставена фигура, която е отстранена от ролята си на вицепрезидент на Народното събрание, когато избухна абсурдът.

Докато следователите подозират, че Панцери и неговата мрежа са манипулирали Народното събрание от името на Катар и други страни, документите допускат, че те също са се опитвали да употребяват неналичието на знания на задграничните чиновници за демократичния развой в Европейски Съюз. 

Джорджи е съобщил пред полицията, че той и шефът му от време на време издавал информация за интервенции, върху които нямали практическо въздействие, защото Панцери погрешно представял степента на властта си да дефинира работата на Народното събрание. 

Независимо дали са документ за действителна работа по оказване на въздействие, или просто инструмент за " раздуване на сметката ", записите в електронните таблици оферират неповторим взор към работата на машината за въздействие, построена и ръководена от Пансери, Джорджи и техните хипотетични съучастници, до момента в който полицейското следствие през декември 2022 година не поставя внезапен завършек на всичко. Документите повдигат и въпроси за това по какъв начин сходни интервенции за оказване на въздействие са могли да останат незабелязани толкоз дълго време.

Тъй като европейските водачи са изправени пред позорната годишнина от абсурда, който избухна на 9 декември предходната година, разкритията, съдържащи се в досиетата " Катаргейт ", ще подложат етичните стандарти на Европейски Съюз на натоварен надзор за следващ път.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР