Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва

...
Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва
Коментари Харесай

Радев пред БСП: Огромните средства, инвестирани в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани

Огромните средства, които страната влага в машини за гласоподаване, би трябвало да бъдат оправдани. Сега слагаме основите и за изборите през идващите години. Трябва да се покачва доверието на българите в машинното гласоподаване. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 дружно с вицепрезидента Илияна Йотова, организира среща с представители на Българска социалистическа партия в границите на консултациите по отношение на организацията и провеждането на идните парламентарни избори.

Бих желала да разсеем едно подстрекателство за връзките сред президента и Българска социалистическа партия. Ние не водиме война с президента и президентската институция, увери водачът на социалистическата партия Корнелия Нинова при започване на срещата. „ Навсякъде из страната с госпожа Йотова сме задушевно посрещани и имаме открит разговор с българските социалисти “, посочи президентът и добави, че дружно с вицепрезидента в никакъв случай не са отстъпвали от уговорката си пред социалистите за по-справедлива и сполучлива България. Румен Радев подсети, че без мощна съпротива демокрацията залинява.

Президентът уточни, че с цел да има повече доверие в машинното гласоподаване, е належащо на края на изборния ден на инцидентен принцип да бъдат съпоставени резултатите от хартиените разписки от машината с данните в електронната памет. Вицепрезидентът Илияна Йотова напомни, че към момента не е известно дали е подписан контракт за машините за гласоподаване, което буди подозрения дали ще бъдат спазени законовите периоди за доставка, узаконяване и образование на изборната администрация.

Винаги сме защитавали машинното гласоподаване, смесването му с хартиено е оттегляне, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя означи, че партията поддържа основаването на многомандатен изборен регион „ Чужбина “, а гласуването по пощата би трябвало да върви дружно с дейна регистрация.

Лидерът на Българска социалистическа партия дефинира като обща цел оптималната изборна интензивност при опазване здравето на хората. „ Силно обезпокоени сме, че оставаме с чувството, че здравните правила ще бъдат извадени в последния миг “, уточни вицепрезидентът Илияна Йотова и напомни мнението на Сдружението на общините, здравните правила да бъдат показани от ръководещите допустимо най-скоро, с цел да има задоволително време за обезпечаване на нужните условия за гласоподаване. Корнелия Нинова изрази единодушие с настояването за бързо и изрично показване на здравния протокол.

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева уточни, че в Изборния кодекс има възбрана за снимане единствено по време на гласуването, само че липсва отрицателна уредба за снимане на останалата част от изборния развой. Проф. Друмева посочи, че е нужно въвеждането на положителна уредба за опцията за снимане при съставянето на протоколите и броенето на бюлетините.

Народният представител Крум Зарков се съгласи с нуждата от промени в Изборния кодекс. „ Ние ще участваме в този развой градивно, както до в този момент, само че и ще играем ролята, отредена на всяка съпротива, с цел да предотвратим рисковете, когато се отваря Изборният кодекс “, съобщи Зарков и уточни, че се изискват съществени промени в закона, с цел да се избегне рискът от разминаване сред декларираните и постигнатите цели.

От Българска социалистическа партия настояха да се усили заплащането на членовете на СИК, защото те застават на първа линия в епидемиологичната конюнктура, с цел да подсигуряват политическите права на своите съграждани. По отношението датата на изборите, социалистите акцентираха, че тя е напълно в пълномощията на президента и партията ще се съобрази с която и да е планувана дата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР