Огромните настилки от бял мрамор, които обграждат най-голямата ислямска светиня

...
Огромните настилки от бял мрамор, които обграждат най-голямата ислямска светиня
Коментари Харесай

Новите технологии превземат ритуалите за поклонението в Мека, заради пандемията

Огромните настилки от бял мрамор, които обкръжават най-голямата ислямска реликва - Черния камък във форма на куб Кааба в Мека, нормално биха били препълнени със стотици хиляди поклонници от целия свят в деня преди хаджа.

Вчера обаче единствено няколко публични лица и служащи, които приключват подготовката на мястото, можеха да се видят в Голямата джамия, в чийто двор е ситуиран Кааба.

Саудитска Арабия се готви за извънредно лимитирано поклонение в Мека

Вместо двата милиона и половина поклонници, които пристигнаха на хадж предходната година, единствено стеснен брой вярващи, сред 1000 и 10 000, получават позволение да вземат участие в едно значително алегорично поклонение посред епидемията от ковид, написа Българска телеграфна агенция.

Малцината утвърдени за тазгодишния хадж са тествани за вируса и се самоизолират в хотелски стаи в Мека, където ще създадат едно антично поклонение, което обаче тази година е пригодено към модерна пандемия. Амр ал Мадда, ръководителят на планирането в министерството на хаджа, оказва помощ да се внедри най-съвременната технология в поклонението, като термални скенери и електронни карти за идентичност.

"В момента технологията е скритият ни коз за развиването на целия развой на хаджа ", сподели Ал Мадда, който е инженер по електроника с докторска степен по роботика и изкуствен интелект.

"Предприемаме всяка допустима мярка, с цел да подсигуряваме, че този хадж ще завърши с нула случаи на COVID-19 и с нула смъртни случаи измежду пристигналите за хаджа ", сподели той.

Преди още да влязат в Мека, поклонници получават гривни от саудитското здравно министерство, с които се следи напредването им и се подсигурява съблюдаване на наложителната карантина. Термални скенери се употребяват на всички свети обекти, с цел да се следи температурата на посетителите.

Поклонниците се събират на групи от двайсетина души. След това лидер на групата ги насочва през целия хадж до всяко настрана предназначение в несъмнено време, с цел да се избегнат скупчвания на хора тук-там като Голямата джамия, където мюсюлманите обикалят Кааба и вървят по път, прокаран от дамата на пророка Ибрахим /Авраам/, Агар, която съгласно мюсюлманите е тичала сред два хълма в търсене на вода за умиращия си наследник. Докато прекарват целия четвъртък в молебствия и смирение на планината Арафат, където пророкът Мохамед е изнесъл последната си проповед преди 1400 години, поклонниците ще носят високотехнологични карти за идентичност, които са свързани с приложение в телефоните им. Картата и приложението разрешават на държавното управление елементарно да следи поклонниците, които пък с тях могат да се свързват с лидера на групата си и да поръчват съответна храна.

Рияд: Без чужденци на хаджа!

Картата съдържа персоналните данни на поклонника, здравословното му положение, адреса му на престояване и други свързани с хаджа детайлности. Ал Мадда сподели, че в бъдеще в картите ще се конфигурира устройство за следене на напредванията на обособени поклонници. Този тракер ще се ръководи от контролна зала и може да се употребява като платежно средство вместо пари. Поклонниците получават и особено облекло, което да носят по време на хаджа, съдържащо сребърни наночастици, които оказват помощ за ликвидиране на бактерии и вършат облеклата водоустойчиви.

Ал Мадда сподели, че това е защитна мярка, "дори да няма съвсем никакво въздействие " или да има минимална възможност "да усъвършенства здравословното положение ". Всичко това е част от специфичното отношение към поклонниците тази година.

Саудитското държавно управление поема други екстри - всички ястия, хотелския престой, превоза и лекуването. Обикновено хаджът може да коства по няколко хиляди $ на поклонниците, които пестят цялостен живот за това пътешестване.

Тази година за пръв път от съвсем век на саудитско ръководство на Мека хора отвън кралството няма да вземат участие в петдневния хадж, който всеки мохамеданин е задължен да извърши най-малко един път в живота си. Ал Мадда, който е член на комитета по планирането на хаджа, сподели, че допускането на хора от чужбина в Саудитска Арабия е щяло да сътвори повсеместен здравен риск. Две трети от тазгодишните поклонници са чужденци, които към този момент обитават в Саудитска Арабия всред 160-те разнообразни националности, които нормално са показани на хаджа. Другата трета са саудитски здравни служащи и чиновници на силите за сигурност.

Всички поклонници е трябвало да са на възраст сред 20 и 50 години, без терминални болести и без признаци на ковид. Всяка година хаджът основава голямо логистично предизвикателство за саудитските управляващи.

През 2015 година при всеобща навалица починаха над 2400 души. Мерките за надзор на тълпата изискват приложимост на хиляди камери и чиновници на силите на реда за съгласуване на придвижването на над 2,5 милиона души, които са натъпкани начесто по тесните улици и пешеходни пътеки на Мека и Мина. Технологията за лицево различаване и други високотехнологични охранителни системи би трябвало да са задоволително развити, с цел да се разпознават обособените поклонници, които носят съвсем идентични бели хавлиени облекла.

"За нас сигурността е преди всичко. Използваме технология, с цел да подсигуряваме, че тези услуги и защитни ограничения се обезпечават с най-високи стандарти ", сподели Ал Мадда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР