Огромни тълпи от антиправителствени протестиращи обградиха в събота сградата на

...
Огромни тълпи от антиправителствени протестиращи обградиха в събота сградата на
Коментари Харесай

Опозицията в Сърбия протестира пред националната телевизия

Огромни тълпи от антиправителствени протестиращи обкръжиха в събота постройката на сръбската държавна телевизия в центъра на Белград, с цел да упорстват автократичният президент Александър Вучич да отслаби строгата си хватка върху главните медии и да допусне различни гласове.

Това заяви АП.

Десетки хиляди последователи на опозицията, някои от които скандираха лозунги, призоваващи президента Вучич да подаде оставка , излязоха по мокрите от дъжда улици ден откакто последователите на президента проведоха също толкоз огромен протест в столицата.

Агенцията припомя, че множеството от поддръжниците на Вучич са били докарани в столицата с рейсове от цяла Сърбия и някои прилежащи страни .

Пред централата на националната телевизия Радио телевизия Србие (РТС) тълпата свиреше със свирки и бурно освиркваше. Те настояват, че съгласно законите държавната телевизия би трябвало да бъде безпристрастна като социална, само че тя е била намерено проправителствена.

Проведените за четвърти път след стрелбата при започване на май митинги, ръководени от опозицията, наподобява се трансформират в най-големия протест против автократичното ръководство на Вучич през последните 10 години на власт.

Първоначално митингите избухнаха в отговор на двете всеобщи стрелби при започване на месеца , при които починаха 18 души, а 20 бяха ранени, доста от които деца от начално учебно заведение.
 Вучич хвърли оставка като водач на ръководещата партия в Сърбия
Вучич хвърли оставка като водач на ръководещата партия в Сърбия

Той обаче остава президент на страната

Сред другите претенции на протестиращите са оставките на високопоставени чиновници и отнемането на лицензите на проправителствени медии, които излъчват материали с принуждение и са посетители на престъпни персони и военнопрестъпници.

Вучич упрекна опозицията , че злоупотребява с нещастието със стрелбата за политически цели.

По-рано в събота той се отдръпна от управлението на популистката си партия на фона на проектите си да образува по-широко политическо придвижване. Вучич уточни за собствен правоприемник близкия си съдружник Милош Вучевич, сегашен министър на защитата.
 Белград поддържа Вучич
Белград поддържа Вучич

Протести заливат Сърбия

Държейки чадъри на фона на проливния дъжд в събота, протестиращите постепенно обходиха постройката на телевизия RTS в центъра на Белград, като изцяло покриха улиците в целия регион .

Много от тях държаха цветя в памет на убитите деца и носеха значки с надпис " лешояд " или " хиена ", осмивайки изразите, които формалните лица използваха, с цел да опишат протестиращите.

Вучич съобщи, че новото, национално придвижване ще бъде образувано през юни , с цел да включва други партии, специалисти и видни персони и да предизвиква единството.
 Протест на опозицията в Белград
Протест на опозицията в Белград

Искания за прекъсване на насилието

Според анализатори това е опит за прегрупиране на фона на възходящия публичен напън . Критиците настояват, че придвижването може да докара до еднопартийно ръководство, повече или по-малко както е в Русия на Владимир Путин, който Вучич поддържа.

По време на митинга в петък Вучич предложи разговор, защото търси способи да облекчи възходящия публичен напън.

Опозиционните партии дадоха обещание да продължат с демонстрациите, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

Сред тях са отстраняването на министъра на вътрешните работи и шефа на разузнаването , отнемането на лицензите за лъчение в цялата страна на две проправителствени малките екрани и уволнението на органа за наблюдаване на медиите.
 Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия
Вучич разкри, че имало опити за цветни революции в Сърбия

Спецслужби от Изтока разкрили проектите

" Ако не изпълнят (исканията), няма да си тръгнем отсам ", сподели Милица Томич, жителка на Белград. " Ще бъдем тук, в случай че се наложи, всеки ден, всяка седмица, по всяко време. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР