По крайбрежието на Персийския залив се появяват огромни преработвателни заводи за „звезда на смъртта“: „Има толкова много от тях“

...
Огромни резервоари за съхранение, разтегнати структури на рафинерии и извисяващи
Коментари Харесай

Огромни резервоари за съхранение, разтегнати структури на рафинерии и извисяващи се „факелни комини“, които изстрелват пламъци в небето, сега препъват блатата, мочурищата и крайбрежните равнини по крайбрежието на Персийския залив на Луизиана и надолу до южния край на Тексас.

Причината? Удивително бързо разширяване на обработката и износа на втечнен природен газ в региона.

Новинарската платформа Grist, заедно с магазина The Lens на крайбрежието на Персийския залив, документираха тези развития в подробна статия.

< strong>Какво се случва?

Наскоро Съединените щати станаха най-големият износител на LNG в света, въпреки че дори не са изнасяли това гориво преди 10 години, съобщи Grist.

LNG е форма на природен газ — петролен продукт, богат на метан — който може да се охлади до течност за транспортиране и съхранение.

САЩ. растежът на този пазар е отчасти история на икономическия успех, но също така и причина за дълбоки екологични и социални опасения.

Бизнесът на Персийския залив процъфтява за компаниите за LNG. Доставката на този газ за износ постави рекорд през първата половина на тази година. Междувременно компаниите за втечнен природен газ обещаха стотици работни места на нуждаещите се крайбрежни общности.

Въпреки това, както Grist съобщи, тези компании също така „издълбават хиляди акра уязвима брегова линия, за да разчистят пътя за масивни растения“. Седем завода на брега на Персийския залив бяха открити за седем години и още две дузини са в процес на работа.

„Всяко от тези съоръжения не е просто като гигантска звезда на смъртта върху потъваща земя; това е, че има толкова много от тях“, каза Елизабет Калдерон, адвокат на Earthjustice, пред Grist.

Защо разширяването на заводите за LNG е обезпокоително?

Изгарянето на газ в заводите освобождава замърсители, включително въглероден окис и летливи органични съединения, свързани с рака. Преохлаждането на газа в течност също отнема огромна енергия и отделя канцерогени, съобщи Грист.

Разширяването на LNG е засегнало непропорционално общностите с по-ниски доходи и тези с преобладаващо чернокожо население.

Както производството, така и продуктите на заводите за втечнен природен газ отделят газове, които затоплят планетата. Грист отбеляза: „Въпреки че природният газ е по-малко въглеродно-интензивно гориво от петрола, изгарянето му за електричество все още освобождава въглероден диоксид, а сондажите за него също могат да причинят значителни изтичания на метан.“

По ирония на съдбата, някои ефекти затоплянето на планетата – като урагани и наводнения – може да удари силно Персийския залив и да изложи на риск крайбрежните инсталации за втечнен природен газ.

Какво се прави относно опасностите от инсталациите за втечнен природен газ?

Grist съобщи, че екологичните организации са отправили петиция до Агенцията за опазване на околната среда през май, за да твърдят, че регулаторите на Луизиана и Тексас са издали незаконно разрешителни на оператори на LNG. Отделно организациите изпратиха жалба за граждански права до EPA през юни.

Като оставим това настрана, експертите казват, че инвестициите във възобновяема енергия, а не в ограничените газови ресурси, ще осигурят по-големи ползи за намаляване на затоплянето на Земята, екстремното време, и опасности за здравето.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и действителна информация, която улеснява да си помогнете докато помагайки на планетата.

Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР