Огромни масиви от слънчеви панели, плаващи в спокойните морета близо

...
Огромни масиви от слънчеви панели, плаващи в спокойните морета близо
Коментари Харесай

Плаващи слънчеви панели на екватора могат да осигурят на практика неограничен енергия

Огромни масиви от слънчеви панели, плаващи в спокойните морета покрай екватора, биха могли да обезпечат на процедура неограничена слънчева сила за гъсто обитаемоте страни в Югоизточна Азия и Западна Африка. И освен.

Според направените нови проучвания единствено в Индонезия офшорните слънчеви панели могат да генерират към 35 000 тераватчаса (TWh) слънчева сила годишно, което е сходно с актуалното международно произвеждане на електрическа енергия (30 000 TWh годишно).

И до момента в който в по-голямата част от международния океан се развихрят стихии, някои райони на екватора са релативно спокойни и тихи. Така че едни относително евтини инженерни структури биха могли да бъдат изцяло задоволителни за отбрана на плаващите слънчеви панели в морето.

Глобални топлинни карти с висока разграничителна дарба демонстрират, че Индонезийският архипелаг и екваториална Западна Африка наоколо до Нигерия имат максимален капацитет за построяването на плаващи офшорни слънчеви панели в морето.

Топлинна карта за плаващи слънчеви панели в морето. Най-добри са алените зони, следвани от жълтите, зелените и тъмносините. Сивите линии демонстрират трасетата на тропическите стихии

Слънчевата сила ще господства още в средата на века

При сегашните трендове до 2050 година международната стопанска система ще бъде значително декарбонизирана и електрифицирана, като ще се употребяват големи количества слънчева и вятърна сила.

Около 70 квадратни километра слънчеви панели могат да обезпечат всички енергийни потребности на един милион души в една стопанска система с нулеви въглеродни излъчвания. Панелите могат да бъдат ситуирани на покриви, в сухи региони, наоколо до селското стопанство или във водни басейни.

Но страните с висока плътност на популацията, като Нигерия и Индонезия, ще разполагат с лимитирано пространство за рандеман на слънчева сила.

Тяхното тропическо разположение в по този начин наречените „ дюлгерски “ ширини значи също, че вятърните запаси са слаби. За благополучие, тези страни – и техните съседи – могат да получават доста дейно на процедура неограничена сила от слънчеви панели, плаващи в спокойните екваториални морета.

Плаващите слънчеви панели могат да бъдат сложени и във вътрешни езера и водоеми. Плаващите слънчеви панели навътре в страната имат огромен капацитет и към този момент се развиват с бързи темпове.

Наскоро оповестена научна работа изследва международния океан, с цел да откри райони, в които през последните 40 години не е имало огромни талази или мощни ветрове. Плаващите слънчеви панели в сходни райони не изискват мощни и скъпи защитни уреди.

Регионите, в които няма талази, по-големи от 6 метра, нито ветрове, по-силни от 15 метра в секунда, могат да генерират до един милион TWh годишно. Това е към пет пъти повече сила годишно, в сравнение с е нужна за една изцяло декарбонизирана международна стопанска система, поддържаща 10 милиарда благоденстващи хора.

Повечето от най-хубавите места се намират наоколо до екватора, във и към Индонезия и екваториална Западна Африка. Това са райони с висок растеж на популацията и високи екологични стойности. Морските плаващи слънчеви панели могат да оказват помощ за разрешаване на споровете, свързани с потреблението на земята.

Индонезия има голям капацитет за рандеман на слънчева сила

Индонезия е гъсто обитаема страна, изключително на островите Ява, Бали и Суматра. До средата на века популацията на Индонезия може да надвиши 315 милиона души.

За благополучие, Индонезия разполага с голям капацитет за слънчева сила, както и с голям потенциал за акумулиране на сила от напорни водоеми, с цел да съхранява слънчевата сила през нощта.

Около 25 000 квадратни километра слънчеви панели ще са нужни за поддържането на една богата Индонезия след цялостното декарбонизиране на стопанската система благодарение на слънчевата сила.

Индонезия има опция да сложи голям брой слънчеви панели в спокойните си вътрешни морета. Регионът разполага с към 140 000 кв. км морски ландшафт, в който през последните 40 години не е имало талази, по-високи от 4 м, нито ветрове, по-силни от 10 м в секунда.

Морската зона на Индонезия от 6,4 млн. кв. км е 200 пъти по-голяма от нужната, в случай че всички бъдещи енергийни потребности на Индонезия се задоволяват от плаващите слънчеви панели в морето.

Топлинна карта за плаващи слънчеви панели в Индонезия. Най-добри са алените зони, следвани от жълтите, зелените и тъмносините. Сивите линии демонстрират трасетата на тропическите стихии

Бъдещето на плаващите слънчеви уреди в морето

В по-голямата част от международния морски пейзаж се следят талази, по-високи от 10 м, и ветрове, по-силни от 20 м в секунда. Няколко компании работят по създаване на защитни уреди, с цел да могат плаващите панели в морето да устоят на стихии. За разлика от тях, удобната морска среда по екватора изисква доста по-малко здрави и доста по-евтини защитни уреди.

Най-подходящите райони се намират в границите на 5-12 градуса географска широчина от екватора, основно в Индонезийския архипелаг и към него, както и в Гвинейския залив покрай Нигерия. Тези райони към този момент са с невисок капацитет за произвеждане на вятърна сила, висока плътност на популацията, бърз напредък (както на популацията, по този начин и на потреблението на енергия) и обилни непокътнати екосистеми, които не трябва да се изсичат за създаване на слънчеви паркове. Тропическите стихии рядко засягат екваториалните райони.

Индустрията на плаващите слънчеви съоръжения в намерено море е в начален етап. Морските слънчеви панели имат някои дефекти спрямо бреговите панели, в това число солна разяждане и замърсяване на морето. За постоянното закрепване на панелите към морското дъно се избират плитки морета. Освен това би трябвало да се обърне особено внимание на минимизирането на вредите за морската среда и риболова. Глобалното стопляне също може да промени характера напразно и вълните.

Въпреки тези провокации, смята се, че офшорните плаващи панели ще обезпечат огромен съставен елемент от енергийния микс за страните, които имат достъп до спокойни екваториални морета. До средата на века към един милиард души в тези страни ще разчитат най-вече на слънчева сила, която провокира най-бързата смяна в историята на енергетиката.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР