Огромната тръба ще бъде почти 4 пъти по-дълга и 10

...
Огромната тръба ще бъде почти 4 пъти по-дълга и 10
Коментари Харесай

Мега-тунел под Женева се бори да наследи колайдера на CERN

Огромната тръба ще бъде съвсем 4 пъти по-дълга и 10 пъти по-мощна

Големият адронен ускорител оказа помощ на учените да открият дълго търсения бозон на Хигс (снимка: Anna Pantelia/CERN)

Предложение за нов, 100-километров ускорител на частици под Женева се причисли към интернационалната конкуренция за правоприемник на Големия адронен ускорител, който да помогне за разгръщането на човешкото познание по отношение на материята.

Съществуващият ускорител (LHC), който стартира работа през 2008 година, е 27-километров тунел под швейцарско-френската граница. Той оказа помощ на учените да открият дълго търсения бозон на Хигс – парченце, която обезпечи „ изчезналото звено “ в общоприетия физически модел, обяснявайки за какво обектите имат маса.

Бъдещият кръгообразен ускорител (FCC, от Future Circular Collider) бе препоръчан от повече от 150 университета и научни института. Той ще съставлява голяма тръбна верига, съвсем четири пъти по-дълга и 10 пъти по-мощна от LHC в CERN – Европейския център за нуклеарна физика.

Първоначално бъдещият кръгообразен ускорител ще получи 9 милиарда евро за участващите държавни управления плюс 15 милиарда евро по-късно. Решението за него обаче е част от интернационалната конкуренция за приемника на LHC, в която вземат участие Китай, Япония, Съединените щати и Европа.

„ Всяка огромна машина за бъдещето ще бъде световна машина ”, споделя Арно Марсолие, началник връзки с медиите в CERN. „ Никой не чака да има два 100-километрови колайдера, издигнати през идващите 20 години. Ако това бъде направено в Китай, то Европа вероятно ще направи нещо друго “.
още по тематиката
Очаква се LHC да продължи да работи до към 2036-2040 година По това време той ще е завършил своята работа по струпване на данни. Може би ще бъде допустимо неговото надстрояване – посредством увеличение на силата за конфликтите, само че това ще изисква огромни вложения.

Междувременно Китай има проекти за личен 100-километров ускорител, само че страната към момента не е удостоверила, че ще ги осъществя. Очаква се Япония да вземе решение за собствен линеен колайдер през март.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР