Огромна телефона централа, сложна електрическа инсталация, система от връзки и

...
Огромна телефона централа, сложна електрическа инсталация, система от връзки и
Коментари Харесай

Вижте: За първи път показаха тайни подземия на Мавзолея

Огромна телефона централа, комплицирана електрическа апаратура, система от връзки и административни пространства с впечатляващи мащаби под центъра на София. Тук няма никакви прозорци, тъй като това е бункер под жълтите павета на столицата. Входът е покрай мястото, където в миналото се издигаше Мавзолеят на комунистическия водач Георги Димитров.

15 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров

Откриха саркофага на Георги Димитров в пункт за скрап

Ларгото на София – завещание от Сталин

Бункерът, който съставлява цялостен комплекс, може да се трансформира в зона за модерно изкуство и ново и съвременно място за младите актьори на София и нейните посетители. Идеята на Столична община показа през днешния ден зам.-кметът Тодор Чобанов.

Той изясни, че бункерите в центъра на града са цяла система и по план са свързани между тях.

Според Чобанов е мъчно да се каже защо е бил предопределен бункерът под Мавзолея, защото, както и за доста други уреди от онази ера, няма документи нито в архивите, нито в библиотеките.

„ Най-вероятно е очакван при спорове, въоръжен спор, тук да работят детайли от службите, от държавното управление. Има много огромни административни пространства с остатъци от оборудване”, уточни Чобанов.

При самото разрушение на Мавзолея обаче, частта от комплекса, която е обвързвана с обслужването на самата мумия на Георги Димитров, е много потърпевша. До там няма достъп.

Някои елементи на бункера към момента извършват функционалности, които са значими - те ще бъдат изолирани, други са недостъпни заради опустошения.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР