Огромна опашка от скиори се изви пред лифта на пистата

...
Огромна опашка от скиори се изви пред лифта на пистата
Коментари Харесай

Огромна опашка от скиори пред лифта на писта Витошко лале


Огромна опашка от скиори се изви пред лифта на пистата "Витошко лале ", оповестява "Труд ", като се базира на фотоси на очевидци. Заради съвършеното за ски време доста фенове на зимните спортове се качиха в планината край София.

Това докара до обстановка, която се следи в Банско, където за поредна година туристите се редят с часове на опашки на началната станция на единствения кабинков въжен превоз.

За разлика от Банско, Витоша не разполага даже с съвременно въжено оборудване, защото развиването на планината е блокирано поради колизия сред настоящия проект зз ръководство на Природния парк, Закона за горите и Закона за устройство на територията. Това слага в неуместна обстановка освен притежателя на оборудванията - "Витоша ски ", само че и Министерството на спорта, което също от години не може да ремонтира влека "Заека ".

От 2009 година "Витоша ски " има подготвена тактика за рационализация, която не може да бъде осъществен поради парадоксите в Плана.

Нееднократно "Труд " е показвал, че в точка 144 в проекта на Политическа партия "Витоша " е неразрешена смяна на предназначението на горите и земите от горския фонд и строителство в тях, като се изключи пробутване на проводи и уреди, свързани с техническа инфраструктура. Тоест не може да се строят нови лифтове. Парадоксът е, че възбраната в точка 144 от проекта влиза в несъгласие със Закона за горите (ЗГ) и Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Според измененията от 2012 година в ЗГ, за подмяната на съществуващите лифтове авансово би трябвало да се промени статута на територията под самите тях, която сега се води горска, даже и там където са поляни, обезлесени от корояд и няма гора. Същевременно проектът не разрешава изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на естествения парк. Тоест, проектът не разрешава това, което законът изисква.

Противоречието със Закон за устройство на територията е, че с цел да се подмени остарял въжен превоз с нов по същото трасе, би трябвало да се сменят фундаментите (така наречените стъпки - б.а.). и стълбовете. Тази замяна съгласно Закон за устройство на територията е строителство. А проектът за ръководство не разрешава новото строителство и се получава обаян кръг - единият документ позволява, а другият не разрешава.

Това несъгласие сред нормативните актове до през днешния ден не може да бъде поправено поради митингите на "зелените ". Тази група "еколози " от години саботира развиването на зимния туризъм в цялата страна и неразбираемо за какво всяко държавно управление се преценява с нейните искания.

Сега София приготвя кандидатурата си за хазаин на Младежка зимна олимпиада през 2024-а, като в края на предходната година Столичният общински съвет излезе с декларация в поддръжка на спортния конгрес и напъните на Министерството на младежта и спорта в тази посока.

Но без смяна на настоящия План за ръководство на Политическа партия "Витоша " и Закона за горите, столицата няма по какъв начин да одобри Олимпиада, а планината ще остане недостъпна за гостите и жителите на столицата още години наред.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР