Огромна класна стая, във формата на надуваемо земно кълбо, беше

...
Огромна класна стая, във формата на надуваемо земно кълбо, беше
Коментари Харесай

Празник на околната среда в НДК запозна децата с ползите от рециклирането

Огромна класна стая, във формата на надуваемо земно кълбо, беше главната атракция за децата, които през днешния ден се събраха в НДК за самодейността „ Да победим замърсяването с пластмаса ”, проведена във връзка Световния на околната среда.

Малчуганите имаха опция да влязат навътре в „ планетата ”, както и да се включат в редица забавни и просветителни занимания, свързани с опазването на природата, разделното събиране на боклуци и преработването. Децата разгледаха и арт инсталациите от пластмаса на НДК, които са част от акцията на НДК „ re:НДК-Рециклирай! Културно е. “

Те извършиха и специфичен музикален привет във връзка празника, участваха във викторини и радостни игри, а благодарение на водещия - артистът и ефирен водещ Цветомир Иванов, заниманието беше цялостно. На събитието беше разгласен и спечелилият от състезанието за видеоклип на тематика „ Да победим замърсяването с пластмаса –  ЗА чиста околна среда “ – Георги Василев Данов, 8-ми клас от Ботевград.

Приветствие към малчуганите насочиха шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – инж. Ирена Петкова, ръководителят на Съвета на шефовете на НДК – Борислав Велков, както и Ивелина Василева - ръководител на Комисията по околната среда и водите в 44-тото Народното събрание.

 

Велков се обърна към децата с думите: " Трябва да се грижим за най-голямото нещо, което имаме и това е планетата Земя. За да я опазваме би трябвало да бъдем виновни, само че преди да бъдем виновни, би трябвало да бъдем културни, а културата се построява постепенно. Вие през днешния ден по тази причина сте тук- с цел да видите и научите по какъв начин се събират боклуци разделно, какво да вършим с пластмасата и да чуете повече за това, че околната среда е най-важното нещо в нашия живот. От вас зависи всичко и ние се надяваме, че вие, някой ден ще сте същинските стопани и пазители на тази планета ".

 

Инж. Петкова благодари на НДК за поддръжката, както и на всички участници от учебните заведения, университети, сдружения и организации – сътрудници на събитието. „ Както знаете всички мотивът за днешния празник е Световният ден на околната среда. Тазгодишната тематика е „ Да опазим природата от пластмаса “. Това е едно от дейностите, които всеки един от нас може да направи по този начин, че първо да не позволяваме замърсяване с пластмаса и второ да почистим природата от отпадъците и в частност отпадъците от пластмаса ”, сподели още тя.

„ Лично аз съм уверена, че децата са най-хубавите посланици на зелените хрумвания ”, стартира приветсвието си към малчуганите Ивелина Василева. „ Вие сте тези, на които разчитаме да пазите планетата, тъй като това е нашият дом. Благодаря ви за всичко, което вършиме, тъй като ние разчитаме на вас и вие сте нашето бъдеще. Ние сме в НДК, която е най-голямата постройка за културни и публични събития, само че знаете ли, че в тази постройка се събират европейските министри, министър ръководителите, водачите на всички страни, с цел да взимат значими решения. Разчитаме на вас, в бъдеще вие да взимате тези значими решения за идните генерации ”, добави тя.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР