Огромна дупка, с размерите на Холандия, се отвори в Антарктида,

...
Огромна дупка, с размерите на Холандия, се отвори в Антарктида,
Коментари Харесай

Огромна мистериозна дупка зейна в Антарктида

Огромна дупка, с размерите на Холандия, се отвори в Антарктида, като провокира ужас измежду учените, които не могат да обяснят повода за нейната поява, написа Motherboard.

Дупката в леда е "доста забележителна ", разяснява Кент Мур, професор по атмосферна физика в университета на Торонто в Мисисага, Канада.

"Изглежда като че ли някой е блъснал с всичка мощ в леда ", съобщи той пред изданието.

Загадъчната дупка е с размер от 80 000 км² (около 3/4 площта на България).

 "Откритите морски зони, като тази, които са заобиколени от плаващи ледове, са известни като "полинии ". Те се появяват понякога се в Антарктика, само че нормално се образуват в крайбрежните региони ", изяснява Мур и добавя: "Странното в този случай е, че тази полиния е "дълбоко в леда, което значи, че е резултат от незнайни за нас процеси. "

"Тази дупка се намира на стотици километри от границата на леда. Ако не разполагахме със сателитни фотоси, нямаше да знаем, че е там ", продължава той.

 Полинията е била следена в същия район и през 70-те години, по-късно изчезва, с цел да се появи още веднъж предходната година за интервал от няколко седмици.

Сега, гигантската дупка в леда, се отвори за втора поредна година на 9 септември, след период от 40 години.

"Все още се опитваме да разберем какво става ", съобщи Мур, който взе участие в плана на университета Принстън за наблюдаване и моделиране на климата и въглеродните излъчвания в Южния океан (SOCCOM), учещ процесите в Антарктида.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР