Огромна част от проблема с катастрофите в България е липсата

...
Огромна част от проблема с катастрофите в България е липсата
Коментари Харесай

Строителният министър: Проблемът с катастрофите идва, защото нямаме магистрали

Огромна част от казуса с злополуките в България е неналичието на проходимост на пътищата, тъй като ние нямаме автомагистрали. Движението е доста по-голямо, в сравнение с опцията пътищата да ги поемат, съобщи в неделя строителният министър Иван Шишков.
Прочетете още
Той непосредствено посочи, че автомагистрала “Хемус ” сред Велико Търново и Търговище е фикция.

“Магистрала “Хемус ” може да бъде строена до трети лот, т.е. до пътя Ловеч - Плевен. Оттам нататък знаете, че два лота са с установено нелегално строителство и още по-сериозният проблем - лотове 7 и 8 нямат проектирано трасе. Т.е. автомагистрала “Хемус ” сред Велико Търново и Търговище е магистрална фикция ”, сподели още Шишков пред Българска национална телевизия. Министърът посочи, че е имало проектирано трасе, което обаче се е оказало, че не може да бъде доказано и " ние на процедура се оказваме, че строим автомагистрала до избрана точка и оттова нататък нямаме никаква ясна визия по какъв начин ще я продължим и от кое място ще мине ", сподели Шишков.

Министърът насочи и рецензии към предходното постоянно държавно управление на Кирил Петков.

“Намерихме след 7 месеца недотам изрично спрени неприятни практики, само че спрени инфраструктурни обекти. Сега, това, което вършим, е да пуснем инфраструктурните обекти ”, твърди още Шишков.
 
Той насочи и съвет към бъдещите политици и държавни управления.

“Политиците оттук-нататък би трябвало да се заемат с огромния проблем да възнамеряват всички автомагистрали и да създадат явен логаритъм по кое време, по какъв начин ще се строят тези автомагистрали ”, сподели министърът.

По мотив на това, че “Хемус ” първо бе спряна при служебния министър арх. Виолета Комитова, а самият Шишков бе нейн заместник-министър, той посочи, че са се пробвали да спрат неприятните практики.

“Ние искахме да спрем неприятните практики при строителството, а не да стопираме построяването на огромни инфраструктурни обекти “, твърди той.

Министърът напомни, че за противозаконното строителство, което е открито по “Хемус ”, е препоръчана смяна в Закона за устройство на територията, с цел да може тези обекти да не бъдат събаряни, а да бъдат обявени за търпими и да се даде опция да продължи строителството.

Преди броени дни Шишков уточни, че до края на септември ще бъде пуснат секторът сред пътен възел " Буховци " и " Белокопитово ". Това трасе трябваше да бъде пуснато в употреба още през април 2020 година и се забави по виновност на страната, а предходната година част от него се " самосрути ", по думите на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Строителството на автомагистралата е разграничено общо на 9 сектора. Първите три, на които в този момент е обновена работата, са от пътен възел " Боаза " до разклона за Плевен/Ловеч. По идващите три сектора - до разклона за Велико Търново тече планиране, а за останалите 3 - до Търговище към момента не е почнала никаква работа. За работата държавното управление на Бойко Борисов беше платило задатъци за 1.2 милиарда лева и настрана за свършена работа, преди да се откри противозаконното строителство.

От думите на министъра стана още ясно, че прерязаните от вандали колчета в Кресненското дефиле се възвръщат. 

Шишков уточни още, че едната тръба на тунела " Витиня " към този момент е изцяло подготвена.

Наред с проблемите с ОВОС-а на автомагистрала “Струма ” строителният министър открои в неделя и различен парадокс.

“За автомагистрала " Струма " има един по-голям парадокс, обвързван с тунела “Железница ”, който ще е подготвен след месец, само че ние няма да можем да го употребяваме. Октомври 2020 година се появява свлачище, което е директно преди тунела. Това свлачище стопира строителството и не се прави нищо ”, сподели той.

Шишков уточни, че през септември 2021 година, когато е зам.-министър открива този проблем и разпорежда да се укрепи свлачището. В момента за него има единствено подготвен абстрактен план.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР