Огромна част от нашата икономика беше евроизирана още преди да

...
Огромна част от нашата икономика беше евроизирана още преди да
Коментари Харесай

Премиерът на Хърватия: Целта на еврото е да увеличи благосъстоянието, а не да го влоши

Огромна част от нашата стопанска система беше евроизирана още преди да влезем в еврозоната. Това съобщи министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб по време на форума " Хърватия - двасетата страна членка на еврозоната ", на която участва и българският министър на финансите Росица Велкова.

Сред формалните посетители са изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домборовскис, който дава отговор за сектор „ Икономика в полза на хората ”, както и Паоло Джентилони, също с сектор в икономическата сфера.

На събитието участват сегашни и някогашни ръководители на държавни управления, министри, централни банки и бизнес водачи.

Пленкович сподели още, че 52 % от търговията на Хърватия е била деноминирана в евро, както и към 75 % от депозитите.

„ 60 % от приходите в туризма идваха от страните от еврозоната и Шенгенското пространство ”, уточни той.

Ние стартирахме нашето присъединение към еврозоната през 2017 година с предлагането на стратегически проект за това на необятно публично разискване и през 2018 година този план стана факт, а самото присъединение, както всички знаете, се случи единствено преди няколко дни - на 1 януари тази година.

Така Хърватия стана първата страна, която се причисли по едно и също време към еврозоната и Шенген на една и съща дата.

Ние въведохме еврото, с цел да подобрим благосъстоянието на Хърватия и нашите жители, а не противоположното, сподели Пленкович по отношение на дейностите на „ някои стопански сътрудници ”, които способстваха за повишението на цените поради закръгляването на цените или тяхното увеличение, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента дружно с държавния инспекторат работим с всички заинтригувани страни, с цел да преодолеем този миг. През последните месеци намалихме налога върху добавената стойност на някои артикули, вложихме милиарди държавни средства, с цел да подпоммогнем семействата и бизнеса на фона на възходящите цени на силата и главните първични материали.

 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР