Огромна акула чук, наскоро изхвърлена мъртва на плаж в Алабама,

...
Огромна акула чук, наскоро изхвърлена мъртва на плаж в Алабама,
Коментари Харесай

Бременна с 40 бебета: Критично застрашена акула чук е била намерена мъртва на американски плаж

Огромна акула чук, неотдавна изхвърлена мъртва на плаж в Алабама, е носела 40 неродени дребни , разкрила аутопсията. Но към момента не е ясно какво е умъртвило бъдещата майка.

Голямата женска е с дължина 4,3 метра и е била открита на 20 април в плитчините покрай Ориндж Бийч. Група минувачи издърпали безжизнения колос на плажа и се свързали с екипа за крайбрежни запаси на града, който извадил натрупа, пишат градските управляващи във Фейсбук.

Мъртвата акула била в толкоз положително положение, че чиновниците се свързали с откриватели по екология на морския лов на риба към държавния университет на Мисисипи, които направили аутопсия на акулата на идващия ден.

Екипът открил, че акулата чук носела 40 дребни, всяко с дължина към 0,4 м . Пилото и майката евентуално към този момент били мъртви, преди да бъдат изхвърлени на брега, съгласно градските управляващи.

Critically endangered great hammerhead shark found dead on Alabama beach was pregnant with 40 pups
— Fox News (@FoxNews)

„ Въпреки че беше доста тъжно, че акулата умря, гибелта й и заключенията на екипа могат да оказват помощ доста да подобрим това, което знаем за възпроизвеждането на този тип. "

Големите акули чук са включени Червената книга на застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата (IUCN). Няма ясна оценка какъв брой са останали в международен мащаб, само че се счита, че понижават с всяка минала година.

По време на аутопсията екипът отстранява и изследва значими органи, в това число сърцето, черния дроб, хранопровода, стомаха, далака, бъбреците и панкреаса на акулата майка. Не са открити признаци на контузия или заболяване в нито една от тези елементи на тялото. Изпратени са и проби от прешлените на животното, мускулната тъкан и перките, с цел да бъдат в допълнение оценени в лаборатория.

Стомахът на акулата е бил празен - нормално това е червен байрак по време на аутопсия - само че женските акули чукове постоянно остават без храна в продължение на месеци, до момента в който са бременни, тъй че в този случай това беше предстоящо, пишат представители на MFE.

Въпреки че откривателите не съумели да дефинират повода за гибелта, те подозират, че може да е обвързвана с лов на риба .

Ecologists are examining the remains of a pregnant 14-foot-long great hammerhead shark that washed up ashore on an Alabama beach on April 20.
— CBS Evening News (@CBSEveningNews)

„ Знаем, че огромните акули чук са изключително предразположени претърпяват голям стрес при хващане, повече от други типове акули “, пишат те, добавяйки, че бременността може да усложни този физиологичен стрес.

Стресът, провокиран от хващане, е бил обвързван с несполучливата бременност и на друга акула предходната година. През май 2022 година дребна мъртва акула вършачка (Alopias vulpinus) е била изхвърлена на плаж в Обединеното кралство. Експертите са предположили, че акулата, която не е била изцяло развита, евентуално е била абортирана от майка си, откакто е била инцидентно уловена и освободена от риболовци.

Въпреки че дребните акули чук в никакъв случай няма да се родят, те ще имат втори живот в просветителната система. Мъничетата ще бъдат непокътнати и дарени на локалните образователни заведения , с цел да оказват помощ на децата да научат повече за акулите и възпроизводството им, пишат представители на MFE.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР