Огромен пожар гори в сградата на кино „Възраждане“ в центъра

...
Огромен пожар гори в сградата на кино „Възраждане“ в центъра
Коментари Харесай

Горя сградата на кино „Възраждане“ и Син сити


Огромен пожар гори в постройката на кино „ Възраждане “ в центъра на София. Постройката е монумент на културата, преди години там се обитаваше емблематичната дискотека „ Син сити “.

Няма починали или потърпевши, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. На място са изпратени към 10 пожарни.

Сигналът за огъня е пададен към 7 часа тази заран. Нова тв сподели фрагменти от пожара, вижда се гъст черен пушек, който се издига над пл. „ Възраждане “. Препоръчва се хората да заобикалят региона.

Пламнал е първо покривът.

Сградата е издигната през 1900 година Тя е ставала жертва и на различен пожар, след което е възобновена като кино „ Възраждане “. Била е и профсъюзен дом " Георги Димитров ".

Последните години е населявана от клошари и това не е първият пожар там.

От 2016 година постройката не действа, само че притежателят на " Син Сити " Красимир Георгиев съобщи желание да строи там 12-етажен петзвезден хотел. Сградата обаче е част от колективен монумент на културата, разгласен за подобен още през 1976 година и по закон не може да бъде съборена. Георгиев обаче, който е притежател на няколко столични хотела, няколко пъти разяснява, че „ рано или късно старите здания ще прераснат в съвременни офис центрове “.

През 2016 година покривът и прозорците на постройката са отстранени, с което се цели естественото ѝ разрушение. След сигнал на жители Дирекцията за народен строителен надзор – регион „ Възраждане “ подреди на притежателя да прекрати всевъзможни ремонтни и строителни действия, а Националният институт за недвижимо културно завещание извърши инспекция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР