Огромен наплив от български туристи към евтиния пазар Одрин имаше

...
Огромен наплив от български туристи към евтиния пазар Одрин имаше
Коментари Харесай

БГ туристи превзеха Одрин: Пловдивчани всеки петък на шопинг

Огромен напор от български туристи към евтиния пазар Одрин имаше този уикенд, откакто турската лира претърпя огромен срив. С покачването на 1 български лев до 7 лири, търговците също започнаха ограничения и усилиха промоциите си на български език за туристите.

„ След повишаването на лв. бизнесът ни се усъвършенства доста. Купуват от нас на едро и постоянно препродават стоките там, тъй че е от изгода за нас. Не можем да създадем толкоз огромен оборот на други пазари. Те идват и купуват по 5-10 бройки едновременно. В предишното нашият бизнес не беше толкоз добър. Той се усили изключително след повишаването на лв.. Повишихме цените, само че все пак те са преференциални за комшиите. Имаме финансови компликации, само че печелим пари с помощта на българския клиент “, сподели Мехмет Демир, търговец на пазара.

„ От храните българските туристи купуват най-вече саралия. В последните седмици имаме повече работа и стопанската система се възражда. Ние се опитваме да оцелеем по този метод. Без българи и гърци търговците щяха да имат доста проблеми ", прибавя Мухамед Каплан.

„ Работата ни е доста добра, имаме доста клиенти, най-вече българи. Продаваме саралия, точени кори и тесто. Предпочитат ги, тъй като са по-евтини и по-качествени, споделя Езги Чече.

Гергана Лазарова, която е пристигнала от Пловдив, съобщи пред турските медии, че в Одрин всичко е по-евтино спрямо България.

„ Дойдохме да пазарим. Тук всичко е доста преференциално и в обилие. Купих палта и чорапи. Продължавам да пазаря. Идвам всеки петък. ", сподели тя.



Снимка: DHA

Гюлчин Мехмедова и Мюджган Мустафа са пристигнали от Шумен. „ Изминахме дълъг път, само че си заслужава пътуването ", изясняват те.

Оплакаха се, че българските управляващи управляват транспортните им средства на границата и че не им е разрешено да внасят артикули в страната, на стойност над 300 евро. „ Купихме храна, питиета и облекла. Похарчихме доста пари, над 500 евро. Сега цените са малко по-скъпи по отношение на предходни седмици ", прибавят те.

От началото на годината 1 милион български туристи са влезнали в Одрин и региона от Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево-Капъкуле и Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово-Хамзабейли с частни коли и рейсове, оповестиха турските медии.

По данни на Регионална дирекция на митниците и външната търговия, най-малко 1 милион български туристи са пристигнали в Турция за интервала 1 януари - 27 ноември.

Данните демонстрират, че 700 хиляди са влезлите от Капъкуле и 300 хиляди от Хамзабейли, разгласи организация Доган Хабер (DHA). Този напор на гости също сътвори огромно натоварване и опашки на граничните пунктове.

Президентът на търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкънкурт съобщи, че броят на българските туристи е достигнал 12 хиляди през уикендите, като приблизително те са харчили по 500 евро на човек. Серкан Шен, един от търговците, продаващи дамски и мъжки облекла на градския пазар, съобщи, че бизнесът им се е нараснал 3 пъти и сподели: „ Покачването на лв. ни оказа помощ доста. Бизнесът ни се разрасна солидно. За първи път от 20 година вършим бизнес наслаждение на пазара. Надяваме се това да продължи и да няма ограничавания поради новия вид на ковид. " Продаваме най-вече палта сега. Най-хубавото е, че българските или гръцките туристи не се пазарят. Сега, можем да кажем, че обличаме на 100 % България. Те са изцяло индексирани към нас “, сподели той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР