Огромен гранитен саркофаг, принадлежал на Ptah-em-wia - ковчежника на крал

...
Огромен гранитен саркофаг, принадлежал на Ptah-em-wia - ковчежника на крал
Коментари Харесай

Археолози извадиха непокътнат саркофага на ковчежника на Рамзес II

Огромен гранитен саркофаг, принадлежал на Ptah-em-wia - ковчежника на крал Рамзес II, беше открит от археолози в античен некропол на в Сакара на към 20 благи южно от Кайро, съобщи ARTnews.

Повърхността на ковчега е изписана с писмени знаци, отдадени на починалия върховен жрец, което оказа помощ на откривателите да  го разпознават. Текстът разказва в детайли близостта и службата му за Рамзес II и включват емблеми на божества, като богинята на небето Нут, които пазят покойника.

Гробната камера и саркофагът, които са останали недокоснати в продължение на хиляди години, биха могли да обезпечат по-добро схващане на ръководството на Египет след гибелта на Тутанкамон.

Смята се, че Рамзес II е управлявал през 13 век прочие н. е. и е прочут с това, че е най-дълго управлявалия фараон през интервала на Новото царство.

Отварянето на гробната камера идва след миналогодишното откриване на гробницата на Ptah-em-wia от Ола Ел Агизи, почетен професор по археология в Университета в Кайро, и нейния екип.

Археолозите видяха отвесна шахта в центъра на двора на гробницата. След като изкопаха 26-футовата шахта, Ел Агизи се спусна в камерата, където се намира непокътнатия саркофаг. Експедицията и откритието са снимани от National Geographic като част от поредицата „ Изгубените съкровища на Египет ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР