Огромен горски пожар налага евакуация на столицата на Северозападните територии на Канада

...
Огромен горски пожар в Северна Канада се приближава до град
Коментари Харесай

Огромен горски пожар в Северна Канада се приближава до град Йелоунайф, столицата на Северозападните територии на Канада, и е наредена евакуация на 20 000 жители на града, териториалното правителство каза.

Канада преживява най-лошия си сезон на горски пожари с повече от 1000 активни пожара, горящи в цялата страна, включително 230 в Северозападните територии.

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти каза в сряда, че властите смятат, че развитието на горския пожар ще даде време на хората да се евакуират в сряда и четвъртък, според местната медия Cabin Radio.

„Градът не е в непосредствена опасност и има безопасен прозорец за жителите да напуснат по шосе или въздух“, каза Алти, според Cabin Radio.

Рилънд Джонсън, член на Законодателното събрание на Северозападните територии, каза в социалните медии, че хората вече са започнали да евакуират града доброволно и сега им е наредено да го направят до обяд в петък.

„Полетите ще започнат в четвъртък следобед. Ако имате наземен транспорт, проверете дали вашите приятели и семейство имат превоз“, каза той в социалната медийна платформа, известна преди като Twitter.

Шейн Томпсън, министър на околната среда на Северозападните територии, каза на пресконференция, че „ситуацията с дивите пожари се е влошила още един път“.

„Пожар, който гори западно от Йелоунайф, сега представлява реална заплаха за града“, каза той, обявявайки заповедта близо 20 000 жители на града да напуснат до петък на обяд с превозно средство или по въздух.

Хиляди жители на слабонаселената северозападна територия бяха принудени да се евакуират от по-малки общности, а селцето Ентърпрайз близо до границата с Алберта беше почти напълно унищожено от пожар, който премина в неделя.

Премиерът на Северозападните територии Каролайн Кокрейн каза по-рано в сряда, че някои жители на Йелоунайф напускат града превантивно.

„Никога не съм виждал толкова много превозни средства да напускат града“, каза Кокран. „Има всякакви слухове, но бъдете готови и се евакуирайте, ако е необходимо. Да бъде спокоен. Не се паникьосвайте.“

Йелоунайф има население от приблизително 20 000 души и се намира на 400 км (250 мили) южно от Арктическия кръг.

NWT Fire каза, че горският пожар от 163 000 хектара (402 781 акра) в момента е на 17 километра (около 10 мили) от Йелоунайф и вероятно ще достигне до магистрала 3, единствената магистрала, свързваща града с останалата част на Канада, в четвъртък.

В някои райони по магистралата вече беше наредено да се евакуират.

„Има риск за град Йелоунайф. Нашият екип, заедно с град Йелоунайф, прави всичко възможно, за да забави разрастването на този пожар и да защити общността“, каза NWT Fire.

Северозападните територии обявиха извънредно положение късно във вторник и канадската армия беше мобилизирана, за да помогне за справяне с пожарите и да транспортира някои жители на безопасно място.

Cochrane разговаря с канадския премиер Джъстин Трюдо относно ситуацията с горския пожар в сряда следобед. Трюдо потвърди постоянния ангажимент на федералното правителство да помогне на територията, според прочетено от техния разговор.

Западна Канада издържа на гореща вълна, при която във вторник бяха счупени 19 дневни топлинни рекорда и подклажда стотици извънконтролни горски пожари.

Пожарите обхванаха части от почти всичките 13 канадски провинции и територии тази година, налагайки евакуации на домовете, прекъсвайки производството на нефт и газ и привличайки федерални, както и международни ресурси за гасене на пожари.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР