Огромен гаф сътворил тази сутрин премиерът Николай Денков, като обяви,

...
Огромен гаф сътворил тази сутрин премиерът Николай Денков, като обяви,
Коментари Харесай

Огромен гаф на Денков! Няма решение на Австрия, че ни пуска частично в Шенген. Виена гневна на София

Огромен гаф сътворил тази заран министър председателят Николай Денков, като разгласи, е Австрия ни пуска по въздух и вода в Шенген.

Истината е, че към този миг българските управляващи нямат черно на бяло за такова решение на Виена, научи Епицентър.бг от достоверни свои източници. Виена не е удостоверила публично за частичния Шенген!

 

Междувременно стана ясно, че в последния миг Австрия е втвърдила позицията си по приемането на България и Румъния в Шенген в края на март идната година.

Причината била, че държавните управления на Румъния и България са избързали да разгласят постигнатите сделки преди да е финализирана процедурата във Виена, стана ясно от дипломатически източници.

 

" След дълги и комплицирани договаряния постигнахме кардинално единодушие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух ", каза тази заран преди съвещанието на Министерски съвет министър-председателят на Бъгария, без да се базира на никакво публично решение на Австрийската страна. 

 

“Австрия пое ангажимент да продължат договарянията за отваряне и на сухопътните граници. Те ще са съчетани със съществена поддръжка от страна на Европейска комисия за отбрана на външните граници на Европейски Съюз със Сърбия и Турция, с цел да понижим притока на незаконни мигранти към Европа ”, посочи академикът-премиер, като отново не разгласи на какво равнище в Австрия е реализирано такова решение.

 

В началото имаме Шенген за въздушните и морски граници, добави още Денков,без да разгласи дали страната ни има пътна карта за пълноправно участие в Шенген.

Прави впечатлене, че на взаимния брифинг след съвещанието на Министерски съвет външният министър Мария Габриел говореше по-общо, без да влиза в елементи, тъй като беше наясно с гафа на началника си.

" България може да влезе в Шенген по въздух и вода до края на март 2024 година, в случай че се реализира единомислещо единодушие от страните членки ", витиевато разгласи Габриел и също под изискване посочи, че " следващата година ще продължат и договарянията, тъй че България да получи дата и за сухопътните граници ".

 

В момента Външно министрество е в суматоха по какъв начин да реагира на изцепката на премиера, която слага страната ни в изключтелно деликатна обстановка. Дипломати въртят телефони, Борисов и Габриел водят незабавни диалози с Брюксел и Виена, с цел да замажат гафа на Денков, разкриха пред Епицентър.бг дипломати от кариерата, които недоумяват по какъв начин е допустимо министър председателят на България да разгласи решение на непозната страна, без формален документ за това. " Такова политическо незнание не сме виждали за последните 30 години ", гневни са специалистите ни по външна политика.

 

Денков дори си приписа заслуги за към момента несъществуващото решение на Австрия, като неглижира напъните на всички държавни управления преди него за приемането на страната ни в Шенген.

 

" След 12 години без необикновен прогрес по тематиката Шенген, през днешния ден може да се поздравим с безспорния триумф на българската страна ", произнесе гордо Денков. Думите му незабавно бяха избрани от наблюдаващи като рецензия към някогашния министър председател Бойко Борисов, който е най-дълго управлявал през посочените 12 години

 

Изказването на Денков бе във връзка информацията изнесена през вчерашния ден от Букурещ, че март 2024 година България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода. 

Припомняме, че в публично известие на уеб страницата на румънското вътрешно министерство се появи информация, съгласно което България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 година, без позваване на публична позиция от Австрия. Частичното приемане на страната ни в Шенген удостовери и министър председателят Денков преди началото на днешното съвещание.

 

В 17.00 часа ръководителят на Комисията по външна политика Бойко Борисов стартира работно заседание с министъра на финансите Асен Василев и с министъра на външните работи Мария Габриел, с цел да се види по какъв начин да се излезе от конфузната за страната ни обстановка. 

Със срещата в Народното събрание на Бойко Борисов като най-опитния посланик в страната се пробва да замазва гафа на Денков.

 

И към този миг няма публична позиция на Австрия за непълен Шенген за България и Румъния, както побързаха да разгласят в София и Букурещ.

 

Тези нови австрийски спънки, оповестени в последния миг, са точно повода за незабавната среща, която свика в късния след обяд ръководителят на външната комисия в Народното събрание Бойко Борисов. При него в Народното събрание се събраха министър председателят Николай Денков, вицепремиерката Мария Габриел, вътрешният министър Калин Стоянов и финансовият Асен Василев. Всички дружно пробват да убедят австрийците, че не би трябвало да трансформират позицията си в последния миг и би трябвало да разгласят влизането на България и Румъния в Шенген през март.

 

Те дружно чакат формалната позиция на държавното управление на Австрия, с която Виена утвърждава присъединението ни към Шенген. Тя се забави повече от час по отношение на в началото плануваното, което породи информации, че Австрия е сложила нови условия в последния миг.

 

Час по-късно пристигна формалната позиция на Австрия - решение за Шенген по въздух и вода за България и Румъния няма! Преговорите не престават.

 

След срещата в Народното събрание Денков разгласи: “В хода на договарянията от седмици насам Австрия неведнъж е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се взема решение все още, е по какъв начин да се формулира решението, обвързвано със сухопътните граници. Не чакаме смяна в тази позиция. Защото, в случай че Австрия промени отношението си към това, което към този момент е приела, влизаме в напълно друга полемика. Аз не чакам това да се случи ”. 

 

„ Преговорите не са приключили, процесът е внимателен. Искам да благодаря на сътрудниците от Австрия и Румъния за това, че продъжаваме в доста градивен дух да почистваме и последните елементи “, добави Мария Габриел. 

 

Накрая на срещата Борисов пожела повече оптимизъм.

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР