Огромен брой невалидни бюлетини са отчетени на първия тур на

...
Огромен брой невалидни бюлетини са отчетени на първия тур на
Коментари Харесай

Проф. Красимир Калинов: ЦИК е позволила осакатяване на бюлетини

Огромен брой невалидни бюлетини са регистрирани на първия тур на локалните избори като в някои общини надминават 40% от подадените гласове. Като съгласно членове на общински изборни комисии част от тях се дължат на преференциите. Правилата на ЦИК обаче разрешават съзнателно " осакатяване " на годни бюлетини, разяснява пред " Нова телевизия " някогашният член на централната комисия проф. Красимир Калинов.

В момента разпоредбите дали една бюлетина е годна или невалидна са прекомерно рестриктивни и даже " несъзнателно " драсване върху нея я прави невалидна, или излизане с милиметър отвън квадратчето, разяснява проф. Калинов.

За разлика от гласуването с хартиена бюлетина, при машинните всяко драсване върху разписката явно е злонамерено, разяснява пък юрист Емил Георгиев.

" Видеозаснемането не пречи на осакатяването на бюлетините. За да е дейно би трябвало непрекъснато да се гледат 12-те хиляди секции, а това е невероятно ", сподели още юристът.

" Ако гласуваме повече с машини софтуерно е по-чисто.Но дали е по-честно не можем да разберем. Немският съд да вземем за пример не е забранил машините, а акцентира, че е рисково, тъй като обществото няма доверие в резултатите. Но там нямаше квитанция. А в България разписката е гаранция ", сподели още проф. Калинов.

Решението на Върховен административен съд, с което разреши ползваването на машини на втория тур е соломоновско, само че това не значи, че машините ще се употребяват, сподели още юрист Георгиев.

" Притеснява ме, че ЦИК евентуално няма време да се изпълнят напътствията на съда за машините. Върховен административен съд реши соломоновски, че ЦИК законосъобразно е отменила машините за първия тур, тъй като законът не планува експлицитна делегация на узаконяването на зам.-министър. Сега изниква въпросът дали цялата процедура по сертификация би трябвало да бъде повторена или би трябвало единствено министърът да подпише крайното решение ", сподели той.

ЦИК е излазъл отвън пълномощията си като е взел решение да се гласоподава без машини, разяснява проф. Калинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР