Огромен астероид, тежащ около 54 милиона тона може да бъде

...
Огромен астероид, тежащ около 54 милиона тона може да бъде
Коментари Харесай

Има ли опасност за Земята от приближаващ астероид?

Огромен метеорит, тежащ към 54 милиона тона може да бъде в курс на конфликт със Земята по-късно тази година, заяви Mirror.

Обектът, прочут с името 2007 FT3, беше видян за малко повече от ден преди 16 години, преди да изчезне от полезрението на учените. Официално наименуван загубен метеорит, той е следен задоволително дълго, с цел да могат специалистите да дефинират орбитата му и всички евентуални точки, в които би могъл да удари нашата планета.

Центърът на НАСА за проучване на обекти, близки до Земята, разпознава десетки евентуални въздействия – в това число едно на 5 октомври 2024 година За благополучие на тези, които имат проекти за по-късно тази година, шансът 2007FT3 да ни удари е към едно на 11,5 милиона.

Говорител на НАСА сподели пред Daily Standard: " Няма известни закани от конфликт с метеорит за Земята в нито един миг през идващия век. НАСА и нейните сътрудници старателно следят небето, с цел да намерят, проследят и категоризират метеорити и близки до Земята обекти, в това число тези, които може да се приближат до Земята.

Въпреки че тежестта му от 54 милиона тона звучи ужасно, в галактически мащаби той въобще не е толкоз огромен. Експерти считат, че метеоритът, който е унищожил динозаврите преди 66 милиона години, е тежал към един трилион тона и се е сблъскал със скорост към 100 000 км в час. Силата на гърмежа е бил към 10 милиарда атомни бомби.

Смята се, че е блъснал Земята на към 100 километра от пристанището на полуостров Юкатан в Мексико.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР