Ограничителните мерки на западните държави не са се отразили негативно

...
Ограничителните мерки на западните държави не са се отразили негативно
Коментари Харесай

„Чист и прозрачен бизнес“: Защо западните санкции не се отразиха върху експорта на руско оръжие?

Ограничителните ограничения на западните страни не са се отразили отрицателно върху позицията на Руската федерация на международния оръжеен пазар.

Това съобщи в изявление за началникът на Федералната работа по военно-техническо съдействие Дмитрий Шугаев. Най-популярни в чужбина са съветската авиация и средства за противовъздушна защита (ПВО), в това число системата за противовъздушна защита С-400 „ Триумф “. Експертите изясняват постоянното търсене на съветска военна продукция с високите ѝ бойни характерности, както и нежеланието на доста страни да се откажат от съдействието си с Руската федерация, макар натиска на Запада.

Дмитрий Шугаев, шеф на Федералната работа по военно-техническо съдействие (ФСВТС), съобщи, че Русия се е приспособила към западния режим на наказания на световния оръжеен пазар. Според него портфейлът от поръчки за вътрешна доставка на въоръжение през 2019 година доближава $55 милиарда, а годишният размер на продажбите на съветска военна продуктия в чужбина е $15 милиарда.

„ Порфейлът ни от поръчки, равняващ се на $55 милиарда, потвърждава за следващ път, че добре противодействаме на глобите и се приспособихме към тези условия. Намерихме способи да поддържаме връзка с сътрудниците. И сме признателни на страните, които не се поддават на натиска “, сподели Шугаев.

Както отбелязва ръководителят на ФСВТС, западните страни практикуват разнообразни способи за нелоялна конкуренция и се пробват да изтласкат Русия от оръжейните пазари. Съединените щати и Европейският съюз също попречват развиването на военно-техническото съдействие сред Москва и страни, които и по-рано не са сключвали огромни контракти за доставка на съветска военна продукция.

„ Ние държим второто място на оръжейния пазар и няма да го отстъпим на никого. Русия извършва всички контракти в точния момент. Русия е известна като сериозен снабдител, който може да предложи качествена и тествана в бойни условия техника на естествена пазарна цена “, сподели Шугаев.

През 2014 година страните-членки на НАТО прекъснаха контактите си с Москва по линията на военно-техническото съдействие. Сега членовете на блока не могат да купуват военни артикули от Русия, като се изключи аварийни елементи. На тях също е неразрешено да доставят всевъзможни типове оръжия на Руската федерация. През 2015 година ограничаващите ограничения доведоха до анулирането на руско-френската договорка за два универсални десантни кораба от клас „ Мистрал “.

В Съединените щати бяха признати няколко правила, забраняващи кредитиране, вложение и бизнес връзки с водещи съветски предприятия в региона на отбранително-промишления комплекс (ОПК).

През август 2017 година Съединените щати одобриха „ Закон за противопоставяне против съперниците на Америка посредством наказания “ (CAATSA). Този документ разрешава на Вашингтон да вкарва ограничаващи ограничения против непознати страни, които влагат в съветската отбранителна индустрия и да подписват огромни оръжейни контракти с Москва.

В момента глобите на CAATSA има против Китай. Съединените щати също неведнъж заплашихa, че ще наложат наказания и на Турция и Индия. Опитите на Вашингтон да повлияе на позицията и на трите страни обаче бяха несполучливи.

В диалог с RT военният специалист Виктор Литовкин съобщи, че западните наказания не се отразяват неподходящо на военно-техническото съдействие на Москва с задгранични сътрудници. Според него Русия е запазила позициите си в страни, които се смятат за нейни обичайни сътрудници – Китай, Индия, Египет, Алжир, Ирак, Виетнам, а също по този начин доста е разширила военно-техническото си съдействие с Турция.

„ Купуването на оръжие от всяка страна по принцип постоянно е политически избор. Затова страните, които не са в орбитата на въздействието на Вашингтон, не престават да купуват съветско оръжие. Разбира се, глобите не са удобни за Русия. Например те затрудняват сключването на огромни контракти в долари. Но тук също бе открито решение – Москва стартира прехода към разплащания в национални валути “, изясни Литовкин.
„ Една от най-хубавите системи в света “
Дмитрий Шугаев обръща изключително внимание на експортния капацитет на зенитно-ракетната система с огромен обхват С-400 „ Триумф “. Русия подписа контракти за продажба на Противовъздушна отбрана системата с Китай, Турция и Индия. Общата стойност на транзакциите с тези три страни надвишава $10 милиарда.

В момента Москва извършва отговорностите си за доставка на С-400 в Анкара. Шугаев съобщи, че в този момент турските военнослужещи, които ще оперират на „ Триумф “, се образоват в Руската федерация. Директорът на ФСВТС призна опцията за взаимно произвеждане на зенитно-ракетни системи, само че означи, че този въпрос към момента не е на дневен ред.

„ Турските сътрудници схващат, че са закупили една от най-хубавите системи в света. Достатъчно е да се каже, че има такива неповторими качества като поразяване на всевъзможни въздушни цели без изключение. Аеродинамични цели – до 400 км, балистични – до 60 км. Руската система може даже да поразява цели, които са на 5 м от земята, както и такива със „ стелт “ покритие “, сподели Шугаев.

Ръководителят на ФСВТС обаче не уточни страните, проявяващи интерес към закупуването на С-400. Но в задгранични медии неведнъж се появиха известия, че Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак и Мароко са заинтригувани от „ Триумф “.

В изявление за RT шефът на Музея на войските за Противовъздушна отбрана – военният специалист Юрий Кнутов съобщи, че във връзка с главните тактико-технически характерности комплексът надминава всички задгранични аналози, в това число американската система Patriot. Експортният капацитет на С-400, както счита анализаторът, е стеснен единствено от индустриалните мощности на концерна „ Алмаз-Антей “.

„ Според мен „ Триумф “ е нужен на всички огромни страни, които построяват ешелонирана система за Противовъздушна отбрана. По този метод към десетина страни могат да бъдат включени в листата на евентуалните купувачи на нашия комплекс. Възможно е спомагателни контракти за доставка на С-400 да бъдат подписани с тези страни, които към този момент са поръчвали наши ЗРК “, предвижда Кнутов.
Надежден сътрудник
Според ФСВТС към 40% от съветския оръжеен износ е техника за Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана. Към днешна дата най-тясното съдействие в тази област се реализира с Анкара. Турция се интересува от съветския изтребител 4 ++ Су-35 и най-новите самолети Су-57.

Шугаев сподели, че Москва несъмнено ще изследва формалното заявление на Анкара за доставката на изтребители. Руската федерация е подготвена да разиска контракт за продажба на Су-35. Относно вероятната руско-турска договорка за Су-57 шефът на ФСВТС прикани „ да не бързаме “, припомняйки, че Анкара е заинтригувана на първо място от създаването на своя план за самолети TF-X от пето потомство.

„ Като се има поради, че Турция има собствен личен план за самолети от пето потомство, тук са вероятни разнообразни форми на съдействие. Освен това Турция се стреми да развие своята военна промишленост, поставяйки я на високотехнологични релси. Ето за какво, по отношение на съдействието с Турция, би трябвало да разберете, че нашите сътрудници е малко евентуално да желаят да се лимитират единствено до покупки “, изясни Шугаев.

Ръководителят на ФСВТС чака, че като цяло ролята на Русия на близкоизточния пазар ще се усили. Сега портфейлът от поръчки от страните от района за износ на съветска военна продукция е $20 милиарда Освен с Турция, Москва има намерение да разшири военно-техническото съдействие със Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ.

Шугаев също чака увеличение на търсенето на съветско оръжие от страни, които „ ценят своята самостоятелност и слагат на първи проект националните си ползи “. Той акцентира, че Русия работи прецизно в границите на интернационалното право.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР