Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от

...
Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: Препоръчваме ваксина срещу варицела при децата

Ограниченията поради пандемията от COVID-19 изместиха пика на много от болесттите и в този момент имаме от всичко по доста. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19. Това съобщи в ефира на „ Събуди се ” общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

По думите ѝ сега лекарите имат много работа. „ Имаме много заболели деца пред кабинетите. Всяко едно остро заразно заболяване стартира с висока температура, болежка в мускулите и ставите и болежка в гърлото. При скарлатината се появява характерен обрив по езика. Но в първите 12 часа, до момента в който се проявят признаците, е мъчно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкоз лесни и елементарни, колкото наподобяват в интернет ”, акцентира тя.

Доктор Николова предложи да се имунизират децата против варицела. „ В момента тази ваксина е целесъобразна. Поставяме я. Не е късно и да се сложи, в случай че детето е било в контакт със инфектирани. Това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва заболяването доста по-леко ”, безапелационна е тя.

 ГЕРБ/СДС

Варицелата е заболяване, което се предизвиква от вирус. „ А тези болести не се лекуват с антибиотици.
Всичко за Вашата сватба
За тях има противовирусни лекарства. Те са характерни и покачват имунната отбрана. С антибиотик лекуваме единствено скарлатината, само че тя се предизвиква от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите ”, изясни доктор Николова.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg