Ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз

...
Ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз
Коментари Харесай

От полунощ отпадат ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в ЕС

Ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз отпадат през днешния ден в среднощ макар безпокойствата на европейските производители, които се притесняват от приток на на ниска цена импорт, съобщи Франс прес.

Мярката е в действие от пет години и има за цел да отбрани европейското произвеждане на слънчеви панели. Фирмите за инсталиране на такива панели я определяха като контрапродуктивна, защото лишаваше пазара от по-евтини артикули. Антидъмпинговите мита за импорт на китайски слънчеви панели, кафези и модули, въведени от Европейската комисия през 2013 година, бяха продължени през март 2017 година за 18 месеца, само че Брюксел разгласи, че не има намерение да ги възобновява.

През тези пет години китайските производители не плащаха мита, в случай че продаваха продукцията си на или над избрана минимална цена, която последователно намаляваше. Под тази цена те се излагаха на мита до 64,9 на 100.

Комисията реши, че отпадането на ограниченията е интерес на Европейски Съюз поради задачата за развиване на възобновимите сили. Цените за вноса ще бъдат съобразени с цените на международния пазар. Китайското министерство на търговията приветства това развиване на нещата, определяйки го като " положителен модел за решение на комерсиално различие с помощта на съвещания ".

СоларПауър Европа (SolarPower Europe), която сплотява европейските вносители и компании за инсталиране на фотоволтаични панели, приветства края на рестриктивните ограничения като " съдбоносен поврат " за европейския слънчев бранш, за който се подвига главната преграда пред неговия напредък.

Обединението на производители И ю ПроСън (EU ProSun), което подаде първата тъжба през 2012 година, изиска обаче ново продължение на рестриктивните мерки, защото анулацията им щяла да бъде пагубна за бранша.

Решението на Пекин да ограничи инсталирането на слънчеви панели в Китай докара до непотребни мощности от 30 гигавата с прекомерно малко благоприятни условия за пласирането им, защото Съединени американски щати, вторият международен пазар след Китай, постановиха мита, а Индия възнамерява да стори същото.

Европейският пазар като цяло съставлява към 7 гигавата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР