Ограниченията на САЩ върху инструментите за производство на чипове са

...
Ограниченията на САЩ върху инструментите за производство на чипове са
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ ще държат Китай с 10 години назад в производството на чипове, според шефа на Intel

Ограниченията на Съединени американски щати върху инструментите за произвеждане на чипове са решителен фактор...

Емил Василев преди 15 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:27 | 17.01.2024

Направиха изобретение за структурата на водата, което може да докара до пренаписване на учебниците

IT НовиниДаниел Десподов - 16:16 | 17.01.2024

В Русия стартира построяването на „ нуклеарния реактор на бъдещето “

IT НовиниСветослав Димитров - 14:30 | 17.01.2024

Гугъл тихомълком обнови предизвестието за режим „ тайно “ на Chrome – след правосъдното дело за нелегално следене на интензивността

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Съединените щати от години се пробват да забавят напредъка на Китай в браншове като полупроводниците и изкуствения разсъдък посредством наказания и надзор на износа. Главният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсинджър разяснява, че тази тактика оказва въздействие върху потенциала на Китай за произвеждане на полупроводници, наблягайки съдействието на страни като Япония и Нидерландия. Тези забележки повтарят изказванията на TSMC и NVIDIA, макар че несигурността по отношение на веригите за доставки продължава да съществува в тази мощно обвързвана промишленост.

В изявление на Световния стопански конгрес в Давос Гелсинджър твърди, че развиването на полупроводниковия бранш в Китай ще изостане с десетилетие от водещите страни заради глобите на Съединени американски щати върху основни съставни елементи за производствоto на чипове.

Той изясни, че инструментите, с които разполага Китай към този момент ще лимитират страната до производството на 14 nm и 7 nm чипове. За разлика от тях, компании като TSMC в Тайван, Samsung в Южна Корея и Intel в Съединени американски щати се приготвят да внедрят по-усъвършенствани процеси като 3 nm, 2nm и даже по-усъвършенствани през идващите години. Очаква се 2 nm чиповете на TSMC да бъдат включени в смарт телефоните iPhone 17, които ще дебютират през 2025 година.

Съединени американски щати вкараха надзор, с цел да попречат на Китай да получи достъп до нужните принадлежности за най-новите технологии за чипове в отговор на бързия напредък на Китай в този бранш. Съединени американски щати обаче не работят сами. Ключов детайл от успеваемостта на политиката беше съдействието на Япония и Нидерландия.

ASML – нидерландска компания и най-големият в света снабдител на литографски принадлежности, нужни за производството на полупроводници под 14 nm неотдавна достави на Intel най-новите си машини за EUV от висок клас. Този ход е част от напъните на Intel да възвърне позициите си в челните редици на производството на чипове, откакто изостана от TSMC и Samsung.

На форума в Давос Гелсинджър разиска уязвимостта на световните вериги за доставки – проблем, който стана явен по време на пандемията. Той означи, че десетилетията на индустриална политика са концентрирали производството на чипове в азиатските страни – наклонност, която Съединени американски щати в този момент се пробват да извърнат със „ Закона за чиповете “. Целта на това законодателство е да се увеличи софтуерната самодостатъчност на Америка.

Миналата година създателят на TSMC Морис Чанг призна, че глобите на Съединени американски щати могат краткотрайно да бъдат от изгода за TSMC, само че изрази песимизъм по отношение на дълготрайната им успеваемост. Той предвижда, че глобите ще задържат Китай няколко години обратно в технологиите за произвеждане на чипове. Същевременно той означи, че страни като Съединени американски щати ще се нуждаят от доста време, с цел да развият своя потенциал за произвеждане на чипове.

Американските публични лица са оптимистично настроени, че Съединени американски щати могат да стартират да създават и опаковат най-съвременните полупроводници в границите на едно десетилетие. За разлика от тях основният изпълнителен шеф на NVIDIA счита, че тази цел може да отнеме повече от 10 или 20 години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР